Virüslere karşı yeni strateji

KUDÜS (İHA) - İsrail bilgisayar şirketlerinden SecureOL'un genel müdürü Zak Dechovitch; bilgisayar virüsleri, solucanlar ve trojan atlarına karşı değişik bir yöntem geliştirdi.

Dechovitch'e göre, herkesin yaptığı gibi virüsleri uzak tutmak için mücadele vermek yerine, onların rahatlıkla gelmesine göz yummalıyız. Virüsler bilgisayara geldikten sonra ise, bu virüslerin herhangi bir hasar vermesini önlemek için yeni bir teknoloji geliştirmeliyiz. SecureOL işte böyle bir teknoloji geliştirdi.

Şirketin teknolojisi yeni bir konsept kabul ediyor: "Sanal (ortam) ile güvenlik". Bu konseptte sadece virüs saldırıları ile ilgilenilmiyor aynı zamanda bilgisayar kullanıcılarını entellektüel varlık hırsızlığı, siber suç ve siber terörizme karşı da koruyor.
Bu yeni teknolojiye göre, her program kendi sanal bilgisayarında ilgili dosyaları ile birlikte çalışıyor. Virüs, solucan veya zararlı kodlar saldırdıklarında, hasar verdiklerini düşünüyor. Buna rağmen, aslında, diğer programlardan soyutlanmış durumdalar ve kendi sanal ortamlarında bulunuyor. PC veya herhangi bir çalışan programa zarar veremiyor.
26 yaşındaki Dechovitch, ISRAEL21c haber sitesine yaptığı konuşmada, "Teknoloji, sistemdeki her bir program için sanal bir bilgisayar meydana getiriyor. Çalışırken ne yaptığı önemli değil, önemli olan kendi kendine çalışıyor olmasıdır. Her program temiz bir bilgisayarda çalışıyor gibiler ve herhangi bir hasar söz konusu değil. Bilgisayar kullanıcısı, arka planda neler olduğunun tamamen farkında değil. Normal bir bilgisayarda çalışıyor gibi davranıyor. Kaç tane virüs bulaştığı da önemli değil, bu sadece sürücüdeki süprüntü gibidir, canın istediğin zaman kolaylıkla silebilirsin" dedi.
5 yaşından itibaren bilgisayarlarla haşır neşir olmaya başlayan Dechovitch, İsrail Savunma Kuvveti'nde Bilgisayar Suç Birimi'ni kurmuş ve 2000 yılının sonlarında arkadaşı Yaron Mayer ile SecureOL'u kurma fikri oluşmuş.
Dechovitch ve Yaron Mayer'in kurduğu şirket ev bilgisayarları pazarında faaliyet gösteriyor. Dechovitch, "Eğer her şeyi kendi başına çalışacak hale getirirsek, ev kullanıcısının bundan böyle program kötü veya kötü değil endişeleri duymasına gerek kalmaz" diye konuştu. 2 genç 2001 yılında yeni teknolojiyi geliştiriyor, patent için başvuru yapıyor.
SecureOL'un toplam 400 bin dolar sermaye ile Kasım 2002'de Kudüs'te kurulduğunu söyleyen Dechovitch, 100 bin doları kendi ceplerinden, 300 bin doları ise Şef Bilimadamı Ofisi'nden karşıladıklarını belirtti.
Şirket bugüne kadar 3 ürün geliştirdi. İlk ürün VE2; kullanıcıları, bilgisayarları, kamu ve özel diye birbirinden bağımsız 2 sanal ortama ayırıyor. Şirket işi güvenli özel ortamda yapılıyor, diğer kamu sanal ortam ise Web, e-mailler, yüksek riskli yazılımın kullanılması ve dosya paylaşma için kullanılıyor. Ürün daha çok bankacılık, endüstri, sağlık, hükümet ve askeriyeye hitap ediyor. VE2 zararlı programları durdurmaya çalışmıyor. Bunun yerine onları kamu ortamına hapsediyor ve içerideki hassas bilgilere ulaşması engelleniyor.
Bilgisayarı parçalara ayırma, yeni bir fikir değil. Birkaç yıl önce İsrail şirketi Voltaire de, 2 in 1 PC ürününü piyasaya sundu fakat tutmadı. Dechovitch ise, SecureOL'un başarılı olacağını düşünüyor. Çünkü VE2 iki sanal ortam arasında sadece bir fare tıklatmasıyla gidip gelebiliyor. Programın kurulması sadece 3 dakika alıyor ve kullanıcılar her bir bilgisayar için 2 değil sadece 1 işletim sistemi kurmak zorunda. VE2'nin fiyatı, diğer eski rakiplerine oranla epey düşük.
Bankacılık ve sağlık sektörleri zararlı programların büyük tehdidi altında. Sadece İngiltere bankaları güvenlik için 250 milyon dolar harcadı.
Şirketin diğer ürünü VEHome'nun piyasaya 2005'in ilk çeyreğinde çıkması bekleniyor. Bu ürün; ev kullanıcıları, eğitim kurumları ve 1 PC'nin birden fazla kullanıcı tarafından kullanıldığı kuruluşlar için tasarlandı. Her kullanıcı sanal bir ortam sayesinde kendi özel bilgisayarını oluşturabilecek ve aynı zamanda sayısı sınırlandırılmayan kişi ile donanımı paylaşabilecek. Eğer kullanıcılardan biri internet üzerinde bir virüs alırsa, sadece kendi özel ortamı hasar görüyor. Bunun diğer kullanıcılara zararı olmuyor. Diğer kullanıcıların kendi özel sanal ortamları saldırıdan zarar görmüyor.

Reklam
Reklam

İkinci ürünün de kurulumunun basit olduğunu söyleyen Dechovitch, teknolojinin çok sayıda sanal bilgisayar ortamı kurma kabiliyetine sahip olduğunu ileri sürdü.

Anti-virüs çözümlerinin kullanıcıları siber casusluktan veya saldırılardan her zaman koruyamadığını belirten Dechovitch, Ukrayna'da doğmuş ve 5 yaşında İsrail'e gelmiş. Dechovitch, "Ürünlerimiz siber casusluğu önleyebilecek tek nesnedir" şeklinde konuştu.

Ürünün tam maliyetinin sadece 250 bin dolar olduğunu söyleyen Dechovitch, "Şirketi kurmadan önce çok yüksek maaş alıyordum. Bugün ise ben ve şirketteki diğer arkadaşlarım maliyetleri düşürmek amacıyla çok düşük maaşlar alıyoruz. Bu bir peşinden koştuğum rüyam. Güzel bir rüya olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.