Bilimadamları viskinin maltlanma sürecini Uluslararası Uzay İstasyonu'nda inceleyecek
Geleceğin viskisini yaratmayı amaçlayan bir damıtım evi viski üretimini uzaya taşıdı.
İskoçya'nın Viskileri ile ünlü Islay adasındaki Ardbeg damıtım evine ait maltlar Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi.
Maltlar uzay istasyonuna geçtiğimiz yılın Ekim ayında viski yapımında kullanılan alazlanmış meşe parçalıkları ile birlikte isimsiz bir kargo aracı ile yollandı.
Bilim adamları maltlama sürecinin yerçekimsiz ortamdan nasıl etkileneceğini anlamak istiyor.
Araştırmanın ardındaki Amerikan şirketi NanoRacks LLC araştırmanın sonuçlarının viski endüstrisinin yanı sıra bir çok endüstriye katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.
Şirket, araştırma sonuçlarının yeni viskiler ile tanışmamızı da sağlayacağına inanıyor.
Edinburg Uluslararası Bilim Merkezi'nde basına duyurulan araştırmanın iki yıl sürmesi bekleniyor.
Bu araştırma ile bitkilerin lezzet ve kokularının özünü içinde barındıran terpen parçacıkları da ilk kez uzayda incelenmiş olacak.
İskoçya'nın Isley adasındaki Ardbeg damıtım evi 300 yıldır viski üretiyor.
Bilim adamları uzaya gönderilenler ile eş parçacıkları dünyada da inceleyecek ve böylelikle iki test örneği arasındaki gelişim farklarını kayda geçirebilecek.
NanoRacks LLC yöneticisi Michael Johnson ''Bu mikro-yerçekimi deneyini yaparak terpenlerin ve diğer moleküllerin Ardbeg tarafından temin edilen tahta örnekleri ile uzayda nasıl etkileşime girdiğini inceleyeceğiz. Bu sayede elde edeceğimiz lezzetler ve kokular ile ilgili bilgilerin sadece viski endüstrisini değil yiyecek ve parfüm endüstrilerini de etkileyeceğine inanıyoruz'' dedi.
Johnson aynı zamanda deneyin Ardbeg damıtım evine yeni lezzetler keşfetme olasılığı da sağlayacağını söyledi.
300 yıldan uzun süredir viski üreten Ardbeg'ın damıtım ve viski üretimi uzmanı Dr Bill Lumsden ''Bu deney sayesinde yer çekiminin maltlama süreci üzerindeki etkisini inceleyebileceğiz! Bu oldukça heyecanlı bir durum; neler öğrenebileceğimizi kim bilebilir ki?'' dedi.