İlaç yapımındaki kullanılış amacı özellikle tadı kötü olan ilaçların kullanımı kolaylaştırmaktır. Mesela çocuklar için üretilen öksürük şurupları ya da çiğneme tableti formundaki alerji ilaçları genellikle vişne aromalıdır.
Vişnenin bilinen 270 tane çeşidi vardır ancak sadece birkaç çeşidinin üretimi yapılır. Her vişne ağacı hasat mevsiminde yaklaşık 7000 vişne üretir. Sarıdan siyaha kadar çeşitli renkleri mevcuttur. Ancak genellikle kırmızı renkte olanı tüketilir. Mutfaklarda oldukça sık tercih edilen vişne, tart ve meyve suyu yapımlarında tercih edilen besin değeri yüksek bir meyvedir.
Miktar: 100 g
Kalori (kcal): 58
Yağ (g): 0.45
Karbonhidrat (mg): 12.02
Protein (g): 0.59
Osteoartrit, kas ve eklem ağrısı, gut hastalığı gibi yaşlanmayla birlikte kendini gösteren problemlerin tedavisine destek olan vişne, içerisinde oldukça önemli bileşenler barındırır. Bu bileşenlerden biri olan melatonin maddesi sayesinde uykusuzluk sorununu giderici etkiler gösterir. Antienflamatuar özelliğiyle inflamasyonu azaltır ve önler.
Kanda bulunan ürik asit miktarı, metabolik süreçte etkin şekilde görev yapamazsa gut hastalığı oluşabilir. Gut hastalığının ilk belirtileri eklemlerde sertlik ve şişlik olarak görülür. Ancak gerekli tedavinin uygulanması ve tedaviye ek olarak vişne tüketilmesiyle bu etkileri en aza indirmek mümkün. Vişnenin gut hastalığı üzerindeki etkileri üzerine, 633 gut hastasının dahil olduğu, Boston Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada 2 gün boyunca vişne tüketen gut hastalarının, vişne tüketmeyen hastalara göre gut atak riskini %35 daha az yaşadığı saptanmıştır.
Koyu kırmızı meyvelerden biri olan vişne, ne kadar ekşi ise içeriğindeki antioksidan miktarı da o kadar fazladır. Bir tür fitokimyasal olan bu güçlü antioksidan, vücudu serbest radikallere karşı korur. Fitokimyasallar aynı zamanda vişneye parlak ve kırmızı rengini veren aktif bileşiklerdir. Vişnenin içerisinde başka faydalı antioksidanlar da bulunur. Bunlar hidroksisinnamik asit ve perillyl alkoldür. Bağışıklık sisteminin korunmasında ve vücuda C vitamini sağlanmasında rolleri büyüktür. Aynı zamanda kolajen sentezinde de oldukça büyük etkilere sahiptirler.
Sağlıklı bağırsak hareketleri konusunda oldukça fayda sağlayan vişne, özellikle gastroözofageal reflü hastalığının semptomlarını azaltıcı etki gösterir ve ülser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Vişne suyu kabızlık yapar mı? Vişne sindirim sistemi rahatsızlıklarının tümünde etkilidir. Bu yüzden kabızlığa neden olmanın aksine kabızlık ve şişkinlik gibi durumlarda semptomları giderici etki gösterir.
Vişne şeker hastalığına iyi gelir mi? Vişne, içerdiği düşük şeker oranı ve yüksek antioksidan etkileri sebebiyle şeker hastaları için oldukça ideal bir meyvedir. Vişne, kayısıdan (57), üzümden (46), şeftaliden (42), yaban mersininden (40), erikten (39) çok daha düşük glisemik indekse (22) sahiptir. Bu özellikleri ile şeker hastaları için diğer meyvelerden daha iyi bir aperatif konumundadır.
Vişne, içerisinde bulunan A vitamini sayesinde göz yüzeyini korur, göz kuruluğunu önler. Hatta A vitamini göz kuruluğu için üretilen göz damlalarının da içeriğinde yer alır.
Vişne yüksek diyet lifi içerdiği için doygunluk hissine katkıda bulunur. Bu yüzden kilo vermek isteyenlerin ara öğünlerinde tercih edebileceği bir meyvedir.
Antioksidanlar açısından zengin olan vişne suyu, kanı temizlemeye yardımcıdır. Ayrıca içerisinde bulunan antosiyaninler sayesinde iltihabı ve eklem ağrılarını giderir. Yoğun çalışma temposu yüzünden kaybedilen enerji, vişne suyu içerek geri kazanılabilir. Çünkü vişne suyu ağrıyan ve yorulan kasların onarımı için de birebirdir., metabolizmayı hızlandırarak obezitenin önlenmesine yardımcı olur.
Vişne kompostosunun faydaları da vişne suyunun etkileriyle aynıdır. Bu yüzden ister kompostosunu yapın ister suyunu, iki türlü de sağlık açısından pek çok derde devadır.
Vişne diğer meyvelere oranla çok daha fazla antosiyanin içerdiği için anne karnındaki bebeğin beyin fonksiyonlarını geliştirir. Yaşlılıkla birlikte görülebilecek alzheimer hastalığına yakalanma riskine karşı da anne adayını korur.
Gebelikte anne adayları dönem dönem tansiyon probleminden şikayet ederler. Vişne içerdiği yüksek potasyum sayesinde kan basıncını düzenler ve hamilelikte yaşanan tansiyon problemlerinin önüne geçer.
Hamile kadınların şikayetçi olduğu bir diğer durum ise kabızlıktır. Vişne lif bakımından zengin olduğu için kabızlık ve hazımsızlık sorunlarının giderilmesinde çok etkilidir. Ancak tabii ki vişne suyu hamilelikte çok faydalı olsa da, tüketiminde aşırıya kaçılırsa bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.
Vişne sapı, düşük kalorisi sebebiyle genellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. İçeriğinde bulunan A, C ve B1 vitaminleri sayesinde hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
Vişne sapının faydalarından yararlanabilmek için, vişnelerle saplarını birbirinden ayırmak gerekir. Daha sonra sapları kaynatılır ve içecek haline getirilir. Vişne sapı da, kompostosu ve suyu kadar faydalıdır. Vücuttaki su oranını artırarak böbrek sağlığına katkıda bulunur, hazmı kolaylaştırır. Sinir sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olur. Sakinleştirici bir etkisi vardır. Vişne sapının en önemli özelliği ise diüretik olması sebebiyle idrar söktürücü olarak kullanılmasıdır.
Vişne yaklaşık olarak %84-85 oranında su içerir. Bu yüzden kurutma sonrasında 6-7 kilo vişneden sadece 1 kilo kuru vişne elde edilir. Kurutma esnasında vişne besin değerini kaybetmez, aksine besin değerlerinde bir artış olur. Çünkü kurutma sırasında vişne suyu buharlaşır ve özü içinde kalır. Böylelikle vişnenin içerisinde bulunan vitamin, karbonhidrat ve protein değerleri yükselir. Vişne kurusu genellikle diyetlerin ara öğünlerinde atıştırmalık olarak tüketilir. Bununla birlikte yine diyet dönemlerinde tüketilen tahıl gevreği gibi kahvaltılık ürünlerin içerisine ilave edilerek de kullanılabilir.
Her besin maddesinde olduğu gibi vişne tüketiminde de aşırıya kaçmak bazı yan etkilerin görülmesine sebep olabilir.