Vitray-Meyerovitch'in mezarı Konya'ya taşınıyor

KONYA (İHA) - Hz. Mevlana hayranı olan ve Müslüman olduktan sonra Konya'ya gömülmek istediğini vasiyet eden Fransız Prof. Eva De Vitray Meyerovitch'in vasiyeti, 10 yıl sonra gerçek oluyor.

"Beni öldükten sonra Konya'da Mevlana'nın gölgesine defnedin" diyen Meyerovitch'in mezarı, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle 17 Aralık'ta Konya'ya getirilip Üçler Mezarlığı'na defnedilecek. Müslüman olduktan sonra 'Havva' adını alan ve 24 Temmuz 1999'da vefat eden Meyerovicth, 26 Mayıs 1998 tarihinde Konya'ya gelmişti. Konya'da düzenlenen sempozyumda yaptığı 'Mevlana ve Psikoloji' konulu konuşmasının sonunda ünlü yazar, "Benim gibi yaşlı bünyesi, hasta kalbiyle kilometreler katetmek bile Hz.Mevlana'nın huzurunda yorgunluk değil, mutluluk verir. Onun maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmek için beni Konya'da gömün" demişti.

Reklam
Reklam

10 yıl önce, "Beni Konya'da Mevlana'nın gölgesine gömün" diyen Meyerovitch'in mezarının Konya'ya gelmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl önce girişimler başlatıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda nihayet ailesini ikna eden Büyükşehir Belediyesi görevlileri, 17 Aralık'ta Şeb-i Arus günü ünlü yazarın mezarını Üçler Mezarlığı'nda belirlenen yerde defnedecek. Belirlenen yerin Hz.Mevlana'nın sandukasının bulunduğu Mevlana Müzesi'ni göreceği öğrenilirken, Meyerovitch'in cenazesinin cenaze namazı kılınarak defnedileceği öğrenildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ercan Uslu, "Müslüman olan yazar, Konya'da katıldığı sempozyumda Üçler Mezarlığı'na defnedilmek istemişti. Birçok eser sahibi olan yazarın, Mevlevilik hakkında eserleri de bulunmaktadır. Biz de yazarın vasiyetini bir borç bilip yerine getirmek için ailesiyle diyaloğa geçtik. 4-5 yıldır sürekli diyalog halindeydik. Paris Mezarlığı'nda bulunan Meyerovitch'in mezarlıkta durma süresi dolunca, aileyle tekrar görüştük, rıza gösterdiler. İzin işlemlerine başladık şu anda devam ediyor. İnşallah Hz. Mevlana'yı andığımız 17 Aralık Şeb-i Arus günü Meyerovitch'i Üçler Mezarlığı'nda defnetmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

EVA DE VİTRAY MEYEROVİTCH KİMDİR? Fransız aristokrat bir aileden gelen 1909 doğumlu olan Eva De Vitray-Meyerovitch hukuk ve felsefe eğitimi aldıktan sonra çalışmalarını edebiyat, felsefe ve tasavvuf konuları üzerinde yoğunlaştırdı. Fransa'nın saygın bilim ve araştırma kurumu olan İlmi Araştırmalar Milli Merkezi (CNRS) üyesi olarak yöneticilik ve uzmanlık yaptı. Dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelerde dersler ve konferanslar verdi. Prof. Dr. Eva De Vitray Meyerovitch Müslüman olduktan sonra Havva ismini aldı. Meyerovitch, 24 Temmuz 1999'da hayatını kaybetmesinin ardından ailesi tarafından Paris'te defnedildi.