Viyana'da ATF'ye molotoflu saldırı

VİYANA (İHA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Avusturya Türk Federasyonu'na (ATF) bağlı Selçuklu Teşkilatı'nın camiisine dün akşam kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce düzenlenen molotof kokteylli saldırı büyük hasara yol açtı.

Saldırı, caminin penceresinden içeri 2 molotof kokteylinin atılmasıyla gerçekleştirildi. Viyana polisi, olay yerinde incelemelerde bulunduktan sonra olayın faillerini bulmak için araştırmalarını sürdürdüklerini ve olayda ölü ya da yaralı olmadığını bildirdi. Hasar tespit çalışmaları devam ederken, Viyana'da yaşayan Türk gurbetçiler camiye düzenlenen çirkin saldırıyı kınadı.

Reklam
Reklam

ATF Başkanı Ali Can olayla ilgili yaptığı açıklamada, "İçinde bulunduğumuz bina Avusturya Türk Federasyonu'na bağlı. Selçuklu Teşkilatı. Şu an içinde bulunduğumuz mekan inançlarımızı yaşadığımız, Allah'ın evi camimiz, mescidimiz. Dün akşam 23.00 sularında maalesef böyle menfur bir saldırı ibadethanemize yapıldı. Bu manada çok üzgünüz. Çünkü yapılan saldırı Allah'ın evine yapılan saldırıdır. Müslüman Türk insanının gurbet ellerde inançsal yaşamını, ibadetini yapmış olduğu bir mekandır. Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu manada çok üzüntülüyüz. Bunu dillendirmek istiyoruz. Her kim yapmış ise yapılan saldırı çok çirkin bir saldırıdır ve bu manada söylenecek sözün bittiği yerdir" dedi.

Avusturya makamlarından beklentilerini de dile getiren Ali Can, "Olayın faillerinin bulunmasını istiyoruz. İnsan hakları özgürlükleri bireysel değil, bence cihan şümüldür. Yani benim demokratik hakkım ne ise, yaşamış olduğum toplum içerisinde, kaldı ki gurbet eldeyiz. Bu manada bu yapılan saldırıyı ifade etmekte gerçekten zorlanıyoruz. Çok çirkin bir saldırıdır. İnançların yaşandığı bir bölgedir. Onun için Avusturya makamlarının, asayişi bozucu, toplumun inancını yaralayıcı bu tür saldırılara ciddiyetle üzerine gitmesini bekliyoruz. Yapmaları gereken, bunu her kim yapmış ise bir an önce sonuçlandırmaktır. Yetkili makamlar çözüm üretmelidirler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ATF Başkan Yardımcısı Feyzullah Andak ise yaptığı konuşmada, "Bu suçluların bulunacağına inanıyoruz. Bugün yaşanan olaylar olduğu gibi, 1963'lerden beri bugüne kadar böyle olaylar yaşanmadı. Bu yaşanan olaylar ister istemez bizleri üzüyor. Avusturya makamlarının bu işin üzerine gidip, bu olayları aydınlatıp, daha önce olduğu gibi huzurlu, birlik ve beraberlik içinde tekrar bizleri yaşatacaklarına inanıyoruz. Avusturya makamlarının bu olayın faillerini yakalamasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, tepkisini dile getiren gurbetçi Hulisi Yılmaz, "Avusturya makamları bu olayları biliyor. Top onlarda. Bu saldırıdan çok üzüntü duyduk. Üzüntülüyüz, yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı nereden kaynaklanıyor bilemiyoruz ama tepkimiz büyük" derken, işadamı İsmail Çongar ise, "Böyle saldırıların yapılmasından çok üzüntü duyduk. Genellikle Cuma günleri toplu halde Cuma namazları kılıyorduk. Bunu engellediler. 35 yıldır buradayız, böyle şeylerin olmaması lazım" diyerek tepkisini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Üzüntüsünü dile getiren cami imamı Orhan Yağız da, "Gerekli açıklamaları başkanlarımız yaptı. Bizim bir şey söyleyecek yanımız kalmadı. Her şey ortada, üzüntülüyüz" dedi.