Vize İçin Her Yıl 100 Milyon Euro Ödüyoruz

Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı haksız ve hukuksuz vize mecburiyetinin tamamen kaldırılması için uluslararası...

Avrupa Birliği ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı haksız ve hukuksuz vize mecburiyetinin tamamen kaldırılması için uluslararası üst düzey lobi ve tanıtım faaliyetleri yürüten "Vizesiz Avrupa Hareketi ve Türkiye'yi Tanıtım Platformu" Kurucu Başkanı Rizeli turizmci Mehmet Okumuş, vize zorunluluğunun Avrupa Birliği ve Türkiye ekonomilerine toplam zararının yaklaşık 300 milyar euro olduğunu söyledi.

"Vizesiz Avrupa milli davamız, ulusal onurumuzdur" vizyonuyla calışmalarını sürdüren Mehmet Okumuş, AB'ye tam üyelikten önce 30 yıllık vizesiz Avrupa hakkının AB siyasi organlarınca adeta gasp edildiğini, AB'nin vize engelinin Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere çok büyük zararlar verdiğini, Türk ihracatçısının, turizm, iş ve ekonomi dünyasının rekabet gücünü zayıflattığını belirterek, bu gerçeğin Avrupa Birliği siyasi organları tarafından da kabul edildiğini fakat AB'li siyasilerin geçmişte verdikleri tüm sözlere rağmen Türkiye'ye yönelik vize uygulamalarının tamamen kaldırılması veya vize şartlarında kolaylıklar sağlanması için hiçbir şey yapmadıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Mehmet Okumuş, 21 Mayıs 2012 tarihinde Avrupa Birliği'nin tüm siyasi organlarına geniş ve resmi kapsamlı bir başvuru yaparak Ankara Anlaşması'na bağlı olarak 1973 yılında yürürlüğe giren Brüksel katma protokolüne dayanan ve Avrupa Adalet Divanı'nın ve AB'nin farklı ülkelerindeki yerel ve federal mahkemelerin Türk vatandaşları lehine verdiği onlarca değişik hukuki kararlarıyla da teyit edilen Türk vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz seyahat hakkının siyasi olarak da tanınmasını talep etmişti.

AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Mehmet Okumuş'un resmi başvurusuna 29 Mayıs 2009 tarihinde yanıt vererek, Türkiye'ye yönelik vize engelinin AB ekonomisine de çok büyük bir zarar verdiğini kabul etmiş ve "Türkiye ile AB arasındaki vize sorunları derhal çözülmelidir. Bu sorun AB ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğine çok büyük bir engel oluşturmaktadır.Vize sorunu özellikle Türkiye'nin AB'deki en büyük ticari ortağı konumundaki Almanya'nın ekonomisine büyük zarar vermektedir" demişti.

EKONOMİSİ GÜÇLÜ TÜRKİYE KRİZ İÇİNDEKİ AVRUPA İÇİN TEK İLAÇTIR

Reklam
Reklam

Mehmet Okumuş, Türkiye'nin global ekonomik krizden çok az etkilenmiş, ekonomik ve siyasi istikrarıyla dünyada ve bulunduğu bölgede lider konumda olan Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve yaklaşık 12 bin dolar kişi başı milli geliriyle ekonomik kriz hastalığı içinde kıvranan Avrupa için tek çare olduğunu söyledi.

Okumuş, Koç Üniversitesi'nin son günlerde yaptığı bir araştırmayı hatırlatarak, bu araştırmaya göre Türkiye'den Avrupa'ya göç etmek isteyen Türk vatandaşlarının oranının yalnızca yüzde 10 gibi çok küçük oranlara düştüğünü belirtti. Mehmet Okumuş Türk insanının Avrupa'ya artık göçmen olarak çalışıp, yerleşmeye değil, turist olarak gezmeye alış veriş yapmaya, eğitim görmeye, fuarlara katılmaya, ticaret yapmaya gittiğini belirterek, Avrupa'nın "vizeler kalkarsa Türkler AB'ye akın eder" endişesinin gereksiz, komik ve asılsız olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'nın savunmasına ve ekonomisine yılladır çok büyük katkılarda bulunduğunu belirten Okumuş, "Türkiye'nin ürettiği ürünler AB'de serbestçe dolaşabilirken bu ürünleri üreten ve satan Türk insanının etrafı AB tarafından adeta vize duvarlarıyla çevrilmiş ve seyahat ve ticaret özgürlüğü elinden alınmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Yıllık 120 milyar euroluk dış ticaret hacmi ile Türkiye'nin AB'nin 6.büyük ticari ortağı olduğunu belirten Okumuş, vize engelinin tamamen kaldırılması halinde bu rakamın ithalat, ihracat, turizm, taşımacılık gibi sektörlerdeki gelirlerin toplam artışıyla 5 yıllık sürede 250- 300 milyar euroya kolayca ulaşabileceğini belirtti.

VİZE İÇİN HER YIL 100 MİLYON EURO ÖDÜYORUZ

Türk vatandaşlarının hukuki olmayan vize şartından dolayı çok büyük ekonomik ve sosyal zararlara uğradığını belirten Okumuş, insanlarımızın uzun vize süreçlerinden geçtiğini, kuyruklarda bekletildiğini, tüm özel ve kişisel verilerinin sorgulanıp, deşifre edildiğini, yüksek miktarda vize ücretleri ödediğini belirtti.

AB ülkelerine hukuki olmayan vize başvuru ücretlerinin ortalama 100 Euro olduğunu söyleyen Mehmet Okumuş buna fotokopi, danışma, fotoğraf, randevu, ulaşım gibi diğer masrafların eklenmesiyle bir kişinin vize için yaptığı masrafın ortalama 250- 300 euro olduğunu belirtti. Türkiye'den yılda ortalama 800 bin kişinin AB ülkelerine vize başvurusunda bulunduğunu açıklayan Okumuş tüm bu masrafların çok büyük bir ekonomik kayıp olduğunun açıkça anlaşılabileceğini, yalnızca vize başvuru ücret ve diğer masrafların tolamının Türk insanına yıllık maaliyetinin yaklaşık 100 milyon euro olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

HAVACILIK VE TURiZM SEKTÖRÜNDE ZİRVEYE UÇARIZ

Türkiye'den her yıl yaklaşık 6 milyon Türk vatandaşının turizm amaçlı yurt dışına çıktığını açıklayan Mehmet Okumuş, vize engelinin kaldırılmasıyla bu rakamın çok iyimser bir tahmin ile 3 kat artacağını ve 12 bin dolarlık milli geliriyle Türk turistin Avrupa pazarı için yıllık yaklaşık 20- 30 milyar euroluk bir potansiyel olduğunu söyledi. Mehmet Okumuş, son yıllarda Türk turistlerin yüksek harcama gücüyle Avrupa ülkelerinde özlenen ve tercih edilen turist kitlesi olduğunu belitti.

Türkiye'ye vize uygulamalarının tamamen kaldırılması halinde serbest dolaşımın vereceği imkanlarla ve karşılıklı ilişkilerle ticaret, tanıtım, pazarlama ve rekabet gücünün artacağını söyleyen Okumuş, böylece Türkiye'ye gelen turist sayısında da çok büyük artışlar olacağını, harcama düzeyi yüksek turist kitlesinin Türkiye'ye çekileceğini, böylece Türkiye'nin turizm gelirlerinde yıllık ortalama 15- 20 milyar euroluk artış olabileceğini belirtti.

Mehmet Okumuş, AB ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının diğer dünya ülkeleri içinde bir örnek olacağını ve Türkiye'ye vize uygulayan ülkelerin tek tek bu uygulamadan vazgeçeceğini belirterek, "Böylece hem iç turizmde hem de dış turizmde çok büyük artışlar olacak , havayolu,seyahat, turizm, otelcilik gibi sektörlerin gelirlerinde 4- 5 kat artış olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: