Vize muafiyat düzenlemesi turistlere kolaylık getirecek

Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Şubat'tan itibaren uygulamaya konulacak vize muafiyet süresine ilişkin düzenlemenin yabancı turistlerin...

Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Şubat'tan itibaren uygulamaya konulacak vize muafiyet süresine ilişkin düzenlemenin yabancı turistlerin olumsuz etkilenmeyeceğini bildirdi. Düzenlemeyle 90 günlük vize ve vize muafiyeti olan ülke vatandaşları Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 90 günün ardından 6 aya kadar yurt dışına çıkmadan turistik amaçlı ikamet tezkerelerini bulundukları yerin İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne müracaat ederek alabilecek. Düzenlemeyle birlikte yabancı turistler Türkiye'de 3 ay vize ve vize muafiyetiyle kaldıktan sonra 6 ay süreli ikamet tezkeresi de alması halinde yurt dışına çıkmadan 9 ay kalma imkanına kavuşacak.

Reklam
Reklam

1 Şubat itibariyle yürürlüğe girecek yeni düzenleme, Türkiye'ye kısa süreli turistik amaçlı olarak dış temsilciliklerden alınmış vizeyle, veya vize muafiyetinden yararlanarak gelmiş olan tüm yabancıları kapsayacak, ancak vize rejiminde değişiklik getirmeyecek. 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3. maddesinin birinci fıkrası gereğince Türkiye'de 1 aydan fazla kalacak yabancıların ikamet tezkeresi almaları gerekiyor. Yasa maddesindeki 1 aylık süre yeni düzenlemeyle değiştirildi.

Yeni düzenlemeyle vize muafiyet süresi veya vizede belirtilen kalış süresi yeterli ise yabancının Türkiye'den çıktığı günden önceki 180 gün zarfında 90 gün olarak belirlendi. Yabancının Türkiye'deki vize muafiyeti süresi veya vizede belirtilen kalış süresi 90 günden az ise 90 güne tamamlanacak şekilde yurt içinden uzatılabilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, düzenlemenin mevzuatın AB Vize Tüzüğü'ne uyumlu hale getirmeyi amaçladığı belirtildi. Yeni uygulamanın vize rejimindeki vize ve vize muafiyet sürelerinde bir değişiklik getirmediğinin altının çizildiği açıklamada, düzenlemenin yalnızca Türkiye’de ikamet tezkeresi almadan kalınabilecek süreyi kapsadığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Yabancıların Türkiye’de vize ve vize muafiyetiyle toplam kalış süresinin son 180 gün içerisinde 90 gün olduğu, bu süreden fazla kalmak isteyen yabancıların ülke ayrımı yapılmaksızın 6 aya kadar turistik amaçlı ikamet tezkeresi alarak kalabilecekleri kaydedildi. 90 günlük vize ve vize muafiyeti olan ülke vatandaşları Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 90 günün ardından 6 aya kadar yurt dışına çıkmadan turistik amaçlı ikamet tezkerelerini bulundukları yerin İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine müracaat ederek alabilecek.

Bu şekilde yabancı turistler Türkiye'de 3 ay vize ve vize muafiyetiyle kaldıktan sonra 6 ay süreli ikamet tezkeresi de alması halinde yurt dışına çıkmadan 9 ay kalma imkanına kavuşacak. Bu imkandan yararlanarak 9 ay kalmış olan yabancı turistler bu sürenin sonunda Türkiye’den çıkış yapıp 1 gün sonra tekrar giriş yaptığı takdirde 90 gün süreyle tekrar ülkede kalabilecek. Düzenleme, yılın tamamında kalınacak süre bakımından yabancı turistler için herhangi bir kısıtlama getirmiyor.

Reklam
Reklam

DÜZENLEME KAÇAK ÇALIŞMAYI ENGELLEMEK AMACIYLA HAZIRLANDI

Türkiye'de yabancıların turistik amaçlı kalmalarını kolaylaştırmak amacıyla geçen sene ikamet tezkere harçlarında düzenleme yapıldığının belirtildiği emniyet açıklamasında, harç oranlarında ciddi oranlarda indirim yapıldığı vurgulandı. Türkiye'ye hasta bakıcı, ev hizmetleri gibi alanlarda çalışmak isteyen yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çalışma izni için başvurmaları gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, yurt içinden izin başvurusu için gerekli olan ikamet tezkeresi alınmasına da kolaylık getirildiğine dikkat çekildi. İzin alınmadığı takdirde kaçak çalışan ve çalıştıran işveren hakkında idari para cezası uygulandığının hatırlatıldığı açıklamada, uygulamanın kaçak çalışma, yasa dışı ikamet, insan ticareti, yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığı ile her türlü yasa dışı faaliyetlere konu olabilecek durumları engellemeye yönelik olduğu vurgusu yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında son günlerde medyada düzenlemenin yabancı turistleri olumsuz etkilendiği yönünde haberlerin aksine, uygulamanın yasal yollardan vize veya vize muafiyetiyle gelen ve ikamet tezkeresi alan yabancı turistler ile daha uzun süreli kalmak isteyen ve belirli şartlara sahip yabancılar için kolaylık getirdiği savunuldu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Türkiye’de kalış süresi hesaplamalarında, yabancının Türkiye’den çıktığı gün itibarıyla geriye yönelik olarak Türkiye’de ikamet ettiği toplam günlerin sayısı hesaplanmakta, yurt dışında kaldığı günler ile ikamet tezkeresi alarak Türkiye’de kaldığı günler ise bu hesaplamaya dahil edilmemektedir. Değişiklik, 01 şubat tarihinden sonra ülkemize girenler için uygulanacak ve bu tarihten sonraki kalışlar hesaplamalara dahil edilecek, hiçbir şekilde 180 günlük periyodun başlangıcı 1 Şubat 2012 tarihinden önce olmayacaktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz