Vize skandalı soruşturması tamamlandı

LONDRA (İHA) - İngiltere'de eski İçişleri Bakanı David Blunkett'ın görevini kötüye kullandığı iddialarıyla ilgili olarak başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturmada Blunkett'ın, eski sevgilisinin çocuk bakıcısının vize işlemlerini hızlandırmak için görevini kötüye kullandığı yolunda kanıt olmadığı belirtildi.

Ancak soruşturmayı yürüten Sir Alan Budd, işlemlerin, Blunkett'ın ofisinin müdahelesiyle daha hızlı ilerlediğini söyledi. Alan Budd'ın açıklamasına göre normalde ortalama 172 gün alan işlem, 52 gün sürdü.

Reklam
Reklam

Yine eski bakan hakkındaki parlamento soruşturmasında ise David Blunkett'ın, meclis kurallarını ihlal ettiği bildirildi. Blunkett'ın, kendisine tahsis edilen tren biletlerini sevgilisine kullandırtarak kuralları çiğnediği açıklandı. Konuyla ilgili raporda, söz konusu biletlerin vergi ödeyenlerin parasıyla alındığı vurgulandı. David Blunkett bu konuda özür dilemiş ve biletlerin parasını iade etmişti. Blunkett, geçen hafta da istifasını açıklamıştı.

İngiltere İçişleri Bakanı Charles Clarke'ın, Avam Kamarası'nda konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

İstifa eden David Blunkett, hayat hikayesinin anlatıldığı bir kitapta bakan arkadaşlarını sert dille eleştirmişti.

David Blunkett'in istifası, önümüzdeki birkaç ay içinde seçim yapılacağını ilan etmesi beklenen, Başbakan Tony Blair için de büyük bir darbe olarak görülüyordu. Çünkü Blunkett başbakanın yakın bir müttefiki olan; göçmenlik, terör ve suç konularında sert çizgi izleyen bir bakandı.

Ancak hakkındaki tüm iddialara karşın, görme özürlü ve İngiltere'nin kuzeyinden fakir bir ailenin çocuğu olması nedeniyle, Blunkett'ın uzun süre kamuoyunun sempatisini koruduğu belirtiliyordu.

Reklam
Reklam

Guardian gazetesinin yaptırdığı bir ankete katılanların yüzde 67'si seçimlerden sonra Blunkett'ın yeniden bakanlık üstlenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.