Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sınır kapılarında bandrol veya kaşeyle vize verilmesinin 10 Nisan 2014'te kaldırılacağını belirterek "Bu yıl hizmete giren ve 100'e yakın yabancı ülke vatandaşının e-vizelerini kolayca temin edebilmelerine yönelik uygulama sayesinde, ülkemize yönelik seyahat hacminde ciddi bir artış bekliyoruz" dedi.
Çelik, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde G20 ülkeleri Turizm Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çelik, geçen yıla göre Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısında yüzde 10'luk artış yaşandığını, elde edilen turizm gelirinde ise geçen yıla göre yüzde 22'lik bir artış olduğunu belirtti.
Bu artışların yapılan vize uygulamalarıyla yakından ilişkisi olduğunu dile getiren Bakan Çelik, şunları söyledi: "Son 10 yıllık dönem içinde, vize muafiyetinin turizmin ve ticaretin önünü açtığı düşüncesinden hareketle 50'den fazla ülkeyle çeşitli vize anlaşmaları imzaladık ve 30'un üzerinde ülkeyle vizeleri tamamen kaldırdık. Türkiye'nin sadece turizm istatistiklerinin incelenmesi dahi vize politikamızın ne kadar doğru olduğunu ve ne büyük bir başarı elde edildiğini ortaya koymaktadır. Takip ettiğimiz politikaların ve ülkemize gösterilen ilginin etkisiyle 2002 yılında 13 milyonun altında olan ülkemizi ziyaret eden turist sayısı aradan geçen 10 yıllık dönemde 2012 yılında 35,7 milyona çıkmıştır."
"UYGULAMANIN TÜM DİLLERDE OLMASI PLANLANIYOR"
İlave vize faaliyetleriyle yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısının da arttığını belirten Çelik, bu rakamın 2002-2012 döneminde 6 milyondan 12 milyona yükseldiğini bildirdi. Bakan Çelik, Türkiye'yi 2012'de ziyaret eden yabancıların yüzde 62'sinin vizesiz, yüzde 32'sinin ise vizeyle giriş yaptıklarını ifade ederek vizeye tabi tutulan yaklaşık 12 milyon turistin yüzde 5'inin büyükelçiliklerden veya başkonsolosluklardan, yüzde 95'in ise havaalanlarında bandrol ya da kaşeyle vize aldığını kaydetti.
17 Nisan 2013'ten itibaren elektronik vize uygulamasına başlandığını anımsatan Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu uygulama çerçevesinde başvuru sahipleri, internet üzerinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartıyla yapmak suretiyle vize başvurularını yapmaktadır. Başvuru sahiplerinin herhangi bir dosya yüklemelerine gerek olmayan bu sistem sırasında kredi veya bankamatik kartıyla ödeme yapıldıktan sonra, elektronik vizenin indirilebileceği link kullanıcıya e-mail ile gönderilmektedir. Bu yıl hizmete giren ve 100'e yakın yabancı ülke vatandaşının e-vizelerini kolayca temin edebilmelerine yönelik uygulama sayesinde, ülkemize yönelik seyahat hacminde ciddi bir artış bekliyoruz.
Sınır kapılarımızda bandrol veya kaşeyle vize verilmesi, 10 Nisan 2014 tarihinde kaldırılacaktır ve bu sebeple e-vize uygulaması daha da yaygınlaştırılacaktır." Uygulamanın gelecek günlerde tüm dillerde kullanılmasının öngörüldüğünü dile getiren Ömer Çelik, uygulamanın akıllı telefonlarda kullanılması ve yurtdışında çeşitli noktalara yerleştirilecek kiosklar üzerinden e-vize düzenlemesinin yapılmasının da planlar arasında yer aldığını anlattı.
Bakan Çelik, "Bu pratik ve teknoloji tabanlı uygulama vize bağlamında insani, ekonomik ve güvenlik boyutlarında karşılaşılan sorunların çözümünü de kolaylaştırmaktadır" değerlendirmesini yaptı.