VOB analiz

**Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Günlük Bülten

**

ABD borsaları, üç seanstır devam eden kayıpların ardından teknoloji ve saglık alanında sirket birlesmesi ve satın alma haberlerinin ardından, hisse degerlemeleri konusunda olusan iyimserlikle yükseldi.

Asya borsaları, yurt dısında birkaç milyar dolar büyüklügündeki sirket birlesme ve satın alma haberlerinin ardından global ekonomideki toparlanmaya duyulan güvenin etkisiyle yükseldi. Yen ise Japonya'nın para birimine müdahalede bulunmayacagı yönünde taahhütte bulunmaması nedeniyle deger kaybetti.

Reklam
Reklam

Latin Amerika borsaları, ABD'de açıklanan birlesme ve satın alma anlasmalarının etkisiyle global ekonomide toparlanma konusunda olusan iyimserlik ve buna paralel olarak riskli varlıklara yönelik istahın artmasıyla yükseldi.

Dolar, dün yen karsısında sekiz ayın en düsük seviyelerine ulasmasının ardından yatırımcıların kısa pozisyonlarını azaltmaları ve Japonya maliye bakanının uç durumlarda para birimine müdahale edilebilecegi yönündeki açıklamalarının etkisiyle deger kazandı.

Petrol, yükselen borsaların ve İran'ın füze denemelerinin etkisiyle dün yüzde 1 deger kazandı. Ancak kazanımlar ABD yakıt stoklarında artısa isaret etmesi beklenen ve bugün açıklanacak verinin etkisiyle sınırlıydı ve petrol varil basına 67 dolar seviyesine yakın yatay seyretti.

Altın, islemcilerin para piyasalarından yön bulmaya çalıstıgı seansta ons basına 990 seviyesinde yatay seyrediyor. Temkinli olan yatırımcılar ise altının fiyatında küçük bir düzeltme olabilecegini belirtiyorlar.

EKİM VADELİ ENDEKS 30
Günün genelinde çok dar bir islem bandında ve hacimsiz hareket eden Ekim vadeli endeks kontratları son bir saatte global piyasalara paralel gelen alımlarla günü % 0.62 primle 61.125 puandan tamamladı. Son bir haftalık süreçte 60.300–60.400 ile 61.300–61.400 puan arasına sıkısan bir yatay islem bandı dikkat çekiyor. Yatırımcılara tavsiyemiz bu bant bir yöne kırılıp geçerliligini yitirene dek mevcut bantlara sadık kalınarak islem yapılması yönünde. Haftanın önemli verisi ABD tarım dısı istihdam raporu Cuma günü açıklanacak, öncü verisi özel sektör istihdam verisi ise yarın.

Reklam
Reklam

Bu iki verinin haftanın geneline yön verecegini hatırlatarak dikkatle izlenmesini önermekteyiz. Teknik olarak bakıldıgında 60.300 seviyesinin destek 59.800 seviyesinin ikincil destek olacagı Ekim vadeli endeks sözlesmelerinde 60.900 seviyesi geçis bölgesi olarak 61.400 seviyesi direnç 62.000 seviyesi ise ikincil direnç olarak izlenebilir.

EKİM VADELİ DOLAR
Dün global borsalarda satın alma haberleri ve Almanya’da yeni hükümetin kutlanması vasıtasıyla olusan iyimser havaya Euro/Dolar paritesinin aynı yönde destek vermedigi görüldü. Son zamanlarda yorumlarımızda belirttigimiz gibi TL’nin azalan faiz getirisine paralel olarak Dolar/TL’de asagı yönlü fiyat hareketleri zayıflamıs gözüküyor.

Yabancı yatırım bankalarının son dönemde yaptıkları tahminlerde de bu durum vurgulanmaya basladı. Uluslar arası arenada ise Japonya’da kurulan yeni hükümetin güçlü yene izin verecegine yönelik açıklamalar söz konusu. Son dönemde büyük Japon ihracatçı firmalarına destek anlamında izin verilen yen güçsüz politikaların degismesi durumunda pariteler arasında yeni olusacak dengelerden bahsedilebilir. Teknik olarak bakıldıgında ise 1.4920 seviyesinin destek 1.4840 seviyesinin ikincil destek olarak izlenebilecegi Ekim vadeli dolar/TL sözlesmesinde 1.5015 seviyesi geçis bölgesi 1.5095 direnç 1.5185 seviyesi ise ikincil direnç bölgesi olarak izlenebilir.

Reklam
Reklam