Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Piyasa Yorumu:
IMKB için 67,500’ün stop-loss seviyesini olduğunu ve bu nokta kırıldığında artık “trade zamanı “ na geçildiğini, mehter marşı düzeninde 1 ileri 2 geri hareket edeceğimizi, Merkez Bankası toplantısında döviz de 100 baz puan ve TL’de 200 baz puanlık artış beklediğimiz adresinde yayınlamış olduğumuz Aylık
bültenimizde belirtmiştik. Geçtiğimiz haftalarda yurtdışındaki piyasalardaki gelişmelere verdiğimiz tepkilerde bu beklentilerimi doğruladı.
Yurtdışının olumlu seyrine satış, olumsuz seyrine daha da satış olarak tepki vermeye devam ettik.Seçim sonrasında meclis aritmetiğinin ne olacağını yönelik belirsizliğin artması, Rekor Cari açık, kredi büyümesinin devam etmesive bunlara parasal tedbirlerle çözüm bulma isteğimizin şimdilik sonuçsuz kaldığı net şekilde görülmekte ve ayrışmamıza imkan vermektedir.
TCMB’nin bu hafta gerçekleştireceği toplantıda TL ve döviz munzam artışının yanında birde swap işlemlerine zorunlu karşılıkgetirileceğinin konuşulması bu gelişmenin doğal olarak faizlere yansıyacak olmasını da Cuma günü itibariyle fiyatlamaya başladık,faizler 9’lara dayanırken, euro/dolar paritesindeki gevşemenin devam etmesi, dolar/TL’nin 1,5940’lara ulaşmasını sağladı ki bunun içinde ne Yunanistan’ın kredi notunun indirilip görünümünün negatif yapılması, ne İtalya’nın not görünümünün durağan’dan negatife çevrilmesi, ne Der Spiegel'de yer alan ECB bilançosu Yunanistan, İrlanda ve Portekiz bankalarından kaynaklanan ve bu bankaların ECB'den kredi almak için teminat olarak verdikleri kredilerin , kredi notlarının düşmesi nedeniyle artık ECB'nin şartlarını yerine getirememekte dolayısıyla ECB milyarlarca dolarlık risk ile karşı karşıya açıklamasının etkisi, ne de MSCI endekslerinde sert bir şekilde çıkan paranın etkisi bulunmamaktadır. Tüm bu gelişmeler de sonuç olarak IMKB’deki satış baskısının artmasına neden olmaktadır/olacaktır.
TCMB toplantısına yeniden dönersek , yine tek başına parasal tedbirlerle önlem almaya çalışacağız, bu hafta bir de hazinenin Salıgünü 7 yıl (2436 gün) vadeli TL cinsi, değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı bulunuyor, demektir ki bu hafta hem Salı hemde Çarşamba oldukça sıkıntılı geçecektir. IMKB’de destekler mi? 62.000 ve 60.000, Faiz band aralığı mı ? 8.70 -9.25, dolar/TL’mi 1,5750 – 1,6140 Geçen haftada dolardaki değer kaybı, Avrupadaki borç sorunu ve FED'in sıkılaştırma politikasına kısa bir süre içinde başlayacağın beklentileriyle altın Cuma günü yükselirken, Gümüş yatay bir seyir izledi. Altın cuma günü 1,2yüzde artarak 1512,53'dan kapatırken,gümüş 35,08dolar/onsdolar'dan kapattı. Cuma günü American Petroleum Institute raporuna göre nisan ayında petrol talebinin artması,petrol fiyatları geçen hafta ikinci kez yükseltti. Brent Petrol varil fiyatşarı 0,93 puan yükselerek 112,3dolar’dan kapattı.
Yurt dışı
ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'de cari açığın büyümeyedevam etmesi halinde bunun negatif etkileri olacağını belirterek, ''Birçok ülkede gördük ki, 1990'lı yıllarda Türkiye'de bu oldu,cari açıkla beraber aynı zamanda kendi kaynaklarının elverdiğinden daha fazla tüketip çok büyük bir problem içine girilebiliyor.Türkiye'nin bunu önlemesi, aşırı tüketimden uzak durması lazım'' dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), İtalya'nın ''A '' olan uzun vadeli kredi notu ile ''A-1 ''olan kısa vadeli notlarını teyit ederken, ülkenin kredi not görünümünü ''durağan''dan ''negatif''e çevirdi.İngiltere ve Almanya IMF Başkanlığı'nda Lagarde'yi Destekliyor.İngiltere Hazine Bakanı George Osborne ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, yeni IMF Başkanı'nın Christine Lagarde
olması konusunda hemfikir.Uluslararası Para Fonu (IMF), Portekiz'e 26 milyar avro kredi verilmesini onayladı.
Yurt içi
TL ve döviz cinsi mevduatlara getirilen zorunlu karşılık uygulamaları ardından Merkez Bankası swap işlemlerine de zorunlu karşılık uygulanmasını değerlendirirken, Hazinenin 2011 yılında iç borç çevirme rasyosunun yüzde 88 olarak öngörülen seviyenin altında kalması bekleniyor. Milliyet Gazetesinin haberine göre bir bankacı, dün gerçekleştirilen “piyasa yapıcılar” toplantısında bankacıların “Döviz likiditesi sıkışık ama döviz kredileri çok hızlı artıyor” yolundaki değerlendirmeleri üzerine, “TCMB’nin Bankalar swap üzerinden döviz yaratıyor. Yılın başından beri dile getirdik, swap işlemlerine zorunlu karşılık uygulaması masad”a şeklinde cevap verdiğini söyledi.