VOB analiz

Yurtdışının bozukluğu doğal olarak bizde de realize edilebilir ama bunun petrol fiyatlarındaki gerileme ağırlıklı bizde yansımasının nispeten sınırlı olmasını beklemekteyiz.

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Piyasa Yorumu:

ABD kanadından umduğunu bulamayan piyasalar birde PMI dataları ile yeniden büyüme! sorunu ile karşı karşıya kalınca yurtdışı piyasalar ve emtialar ( petrol hariç çünkü daha fazla geriledi) çıkış yaptıkları seviyelere geri döndüler.

Moody's, Credit Suisse Group AG'ninki 3 ve Morgan Stanley'ninki 2 kademe olmak üzere, 15 bankanın kredi notunu düşürmesi bunu not indirimi yapılan tüm bankaların volatilite ve çok yüksek borçlardan kaynaklanabilecek zarar riskleri olduğuna dayandırması, Citigroup Inc. ve Bank of America Corp.'un kredi notları Baa2 ile çöp seviyesinin yalnızca 2 kademe üzerine bulunması, özetle sermaye artırın ek teminatlar bulun demek, varlık satmadan da bunu gerçekleştirmeleri zor.Bugün ise Roma’da Monti, Rajoy, Hollande ve Merkel biraraya gelerek zirve için hazırlık yapacak, yani Merkel'i iknaya çalışacaklar.

Reklam
Reklam

Yurtiçine baktığımızda ise Moody’s’in not artırım kararı ve 30 yıllık tahvil ihracına gelen talep, IFC'nin bile 2012-2015 yılları arasında 2 milyar dolarlık yatırım yapacağız beyanı, Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına olan yakınlığı, güçlü bir bankacılık sistemine ve gelişmiş bir özel sektöre sahip olması, Türk ekonomisi küresel ekonomik krize dirençli olduğunu ispatladı açıklamaları temeli oluşturmaktadır, BRIC'lerin bile aşağı gittiği bir ortamda bizim yıldızımızın parladığının işareti olarak algılanmalıdır. TCMB ise petrol fiyatlarının gerilemesi, enflasyondaki düşüş,bankacılık sektörüne likidite sağlamaya devam etmesine imkan tanımakta.

Yurtdışının bozukluğu doğal olarak bizde de realize edilebilir ama bunun petrol fiyatlarındaki gerileme ağırlıklı bizde yansımasının nispeten sınırlı olmasını beklemekteyiz.