Voleybolda, ''hakemler isyan etti'' iddiası

Voleybol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Aydın Öztürk, Beşiktaş-Türk Telekomspor maçında görevli hakem ve hakem gözlemcilerinin, "Ücretlerine zam yapılması" yönündeki istekleri kabul edilmediği için karşılaşmaya çıkmadıkları iddialarının doğru olmadığını bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, basında bu konuda yer alan haberlere dikkat çekerek, "Olay, ilk andan itibaren mercek altına alınmış, meydana gelen durumun protesto niyetiyle uzaktan yakından ilgisi olmadığı, tebligatta yaşanan bir iletişim kopukluğundan kaynaklandığı anlaşılmış, gerekli soruşturmaya başlanmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Federasyonun, hakem ve hakem gözlemcisi ücretlerine, imkanlarını zorlayarak, enflasyonun üzerinde zam yaptığını, yanı sıra uçakla ulaşım olanağı sağladığını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Türk hakemler, hiçbir dönemde parayı az bulma gibi bir nedenle görevlerini ihmal etmemişlerdir. Hakemliğin beslendiği alan maddiyat değil, bilgi, görgü, sevgi ve tecrübedir. Bunlar da paranın ikame edebileceği değerlerden değildir.

Paranın, hakemi hakem yapmaya yetmediği gibi, üstlenilen bir görevi savsaklamaya yol açan bir sebep olmaya da yetmeyeceği ortadadır. Türk hakemler, üstlendikleri görevlerin bilincindedir.

Takım sporlarının en centilmeni olan voleybola var gücüyle hizmet etmeye çalışan hakemlik müessesesinin, mesnedi olmayan iddialarla yıpratılmaya, verilebilecek en ağır sportif cezanın hedefi haline getirilmeye çalışılması, bu sporun ruhuna aykırıdır ve centilmenlik dışıdır."

-FENERBAHÇE-DİCLE ÜNİVERSİTESİ MAÇI-
Aydın Öztürk, Fenerbahçe ile Dicle Üniversitesi arasındaki Bayanlar Birinci Ligi Final Grubu maçında çizgi hakemlerinin de aynı gerekçeyle salona geç geldiklerini, bu nedenle, yazı ve saat hakemlerinin sahada görevlendirildiğini, o sırada maç izlemeye gelen İstanbul bölgesi hakemlerinin de masa hakemliği görevine davet edildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Öztürk, çizgi hakemi sayısındaki azlığın, voleybolda maçın kontrolünü kaybetmeye en ufak bir neden oluşturmadığını vurgulayarak, "Bu, çizgi hakemsiz lig oynatan İspanya; iki çizgi hakemiyle lig oynatan Yunanistan, Almanya, Hollanda, İtalya ve Sırbistan gibi ekolleşmiş ülkelerin uygulamalarıyla da sabittir" dedi.