Volkswagen konusu ağırıma gidiyor

Volkswagen’in çok sattığı bir pazarda üretim yapmadığını söyleyen Ekonomi Bakanı Çağlayan, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk’le şirketin üst yönetimine gitmeye hazırlanıyor.

Bakan, bu konuda gerekirse bazı tedbirler alabileceklerinin de sinyalini verdi.

Hükümet, cari açığı azaltmak, yeni üreticileri Türkiye’de yatırıma çekmek ve yerli marka otomobili hızlandırmak amacıyla otomotiv sektörüne yönelik teşviklerin kapsamını genişletip bir adım daha attı. Bu adımla girişimlerin somut sonuca dönüşmesini isteyen hükümet, Türkiye’de yatırıma gönülsüz olan firmaları da bir miktar sıkıştırmaya kararlı görünüyor. Bu şirketlerden biri de Volkswagen.
“Volkswagen konusu ağırıma gidiyor” diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Alman üreticinin Türkiye’de en çok satan marka olduğunu ancak üretimi bulunmadığını vurguladı. Bir ay içinde VW üst yönetimiyle biraraya geleceklerini, görüşmeyi Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’le birlikte gerçekleştireceklerini ifade eden Çağlayan, “Ferit Bey de yatırıma istekli. Başbakanımız da konuyu zaman zaman eleştiriyor. Bir yandan ülkenin en çok satılan markası olacaksın, diğer yandan da o ülkede üretimin olmayacak. Bu kez sıkıştırmaya kararlıyım” dedi.
VW’nin yatırım kararları arasında Türkiye’nin bulunmadığını hatırlatan Çağlayan, “Aslında böyle bir teşvik sisteminden sonra kendileri kayıptalar. Sitem etmiyoruz, Volkswagen’i Türkiye’ye yatırıma davet ediyoruz. Çekinceleri nedir onları da öğrenmek istiyoruz” ifadesini kullandı. Çağlayan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde de konunun gündeme gelebileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

‘Anlatılmaz yaşanır!’
Çağlayan, daha önce Meksika üretimi VW Jetta’ya konulan ek vergiye benzer bir uygulamanın tekrar gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin de “Bazı şeyler anlatılmaz, yaşanır” dedi, şöyle devam etti:
“Dünya Ticaret Örgütü’nün kurucusuyuz. Bu yüzden DTÖ ve diğer platformlarda bizi sıkıntıya sokacak kararlar almayız. Ama haksız rekabet var. Avrupa üzerinden Gümrük Birliği anlaşmasını ve kendisinin serbest ticaret anlaşmasını kullanarak Türkiye’ye girmeye çalışıyor. Bu konuda almamız gereken tedbir neyse alırız. Başkası da olsa, yine benzer şeyi yaparım. Umuyorum ki böyle tedbirlere mecbur bırakmazlar.”

Yüzde 10 Meksika vergisi
Hükümet, Volkswagen’in Türkiye’de en çok satılan ve Meksika’da üretilen modeli Jetta’dan 2011 yılında bir ek vergi tahsil etmeye başlamıştı. Bakanlar Kurulu’nun kararıyla uygulanan vergi, Meksika menşeli otomobillerin CIF (Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun) bedelinin yüzde 10’u oranında ilave toplu konut fonu kesilmesi şeklinde uygulanmıştı.

Bütün CEO’lara mektup gidecek
Hükümet, açıkladığı yeni teşvik düzenlemelerini, tüm dünyadaki otomotiv şirketlerine de duyurmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın imzasını taşıyan ve çeşitli dillere tercüme edilen açıklayıcı mektuplar, dünyadaki tüm firmaların CEO’ları ve yönetim kurullarına hafta başından itibaren gönderilmeye başlanıyor.

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, “Bu mektuplarla yeni teşvik sistemlerimizi anlatacağız. Aynı şekilde ticari temsilcilerimiz de bulundukları ülkelerde bunları bizzat gidip de anlatacaklar. Bunu yedi düvele duyuracağız” dedi.

‘Büyük katkı sağlıyoruz’
Bugün ucuz işgücü için gidilen ülkelerde en az aylık 400 dolarlık asgari ücretlerden söz edildiğini, teşviklerle işçi maliyeti açısından büyük avantaj sağladıklarını söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti:

“1.500 kişilik istihdam sağlayacak, 500 milyon TL’lik yatırım için 5. bölgeye uygulanan desteklerle yatırımcıya sağlanan reel yardım yüzde 30’a geliyor. Yani 150 milyon TL’sini geri alıyor. Ödeyeceği verginin yarısını neredeyse almıyoruz. 7 yıl SGK işveren payını biz ödüyoruz.
Asgari ücretli için ortalama bu rakam 200 lira civarında. Üstelik teşviklerden yararlanılabilmesi için bu yılın sonuna kadar yatırımın yüzde 10’unun başlamış ya da 50 milyon TL’nin üzerindeki yatırımlar için 5 milyon TL yatırmış olması yeterli. 2013’ten sonra yatırım yapacaklar içinse, muafiyet oranlarında azalmalar olacak.”

Reklam
Reklam

‘Yerli otoya yaklaştık’
Cuma günü 8 firma temsilcisiyle özel görüşmeler yaptığını söyleyen Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Yerli otoya çok yakın firmalar gördüm. 2-3 ay içinde çalışmalarını tamamlayıp gelecekler. Uygun görürsek, Başbakanımıza ve ilgili arkadaşlara konuyu taşıyıp konuşacağız. Hiç bu kadar yaklaştığımızı hissetmemiştim” dedi. Çağlayan, firmalar arasında mevcut yatırım kararlarını genişletmeyi, yeni motor üretimi yanında başka planları da devreye sokmayı düşünenler olduğunu da belirtti.