Vopak Yetkilileri Yalova'ya Kuracakları Depoyu Tanıttı

Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot, lisans almaları halinde Yalova'ya kuracakları Marmara terminalinde...

Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot, lisans almaları halinde Yalova'ya kuracakları Marmara terminalinde kimyasal ve radyoaktif madde depolamayacaklarını söyledi.

Yaklaşık 2 yıldır Yalova kamuoyunun bir numaralı gündem maddesi olan Vopak Kimyasal Depolama Tesisi'nde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Ak Parti Milletvekili Temel Coşkun'un "Vopak'ın planları iptal edildi" şeklindeki açıklamasının hemen arkasından bir basın toplantısı düzenleyen firma yetkilileri, yatırımda gelinen süreci kamuoyuyla paylaştı. Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot ile Marmara Terminali İdari İşler Müdürü Cüneyt Şencan'ın katıldığı toplantıda yatırımda gelinen son nokta hakkında bilgi verildi.

Reklam
Reklam

Yann Bigot, ilk olarak şirketin genel politikası hakkında konuştu. Bigot, güvenliğin her zaman olduğu gibi en öncelikli konuları olduğunu vurgulayarak, "Dünya üzerindeki olumlu itibarımızdan gurur duyuyoruz. Her zaman için ulusal kurallara ve Vopak standartlarına göre hareket ediyoruz" dedi.

Vopak'ın finansal açıdan güçlü bir şirket olduğunu belirten Yann Bigot, Yalova'ya yatırım konusunda iletişim eksikliği hatası yaptıklarını bir kez daha tekrarladı. Risk değerlendirme sürecinde belirli bir aşamaya ulaştıklarını ve bunu kamuoyuyla paylaşmak istediklerini aktaran Bigot, şöyle devam etti:

"İletişim kurmamakla hata yaptık ve bunu telafi etmek için her şeyi yapacağız. Gelinen risk değerlendirme sürecinde önemli üzerinde durmak istediğimiz noktalar var. Biz, radyoaktif ve kimyasal atık depolamayacağız. Burada inşa etmeyi planladığımız terminal, insanlar için iyi değilse Vopak için de iyi değildir"

Yapılacak terminalin yerleşim yerine yakınlığı ve deprem açısından özelliğinin dikkate alındığını aktaran Bigot, "Bu çalışmanın sonucunda vardığımız sonuç şudur ki Vopak, akrilonitril gibi zehirli ve uçucu maddeleri depolamayacak. Terminalin çevresinde yaşayan insanlar için oluşabilecek riskleri asgariye indirmiş oluyoruz. Daha netleştirmek gerekirse bazı ürünler zehirli olabilir. Bu ürünlere dokunduğunuz veya kokladığınızda zarar görebilirsiniz. Bazı ürünler uçucu da olabilir. Bu birleşim ortaya çıktığında zehirli bir madde aynı zamanda uçucu olduğunda işte o zaman insanlık için tehlikeli bir hale dönüşür. Ek güvenlik tedbir de alıyoruz. Terminalin içerisinde tek yönlü ulaşım olacak. Sallanım sonucu dökülmeye karşı tankların içinde boş bir alan bırakacağız. Tankları her iki yönden erişilebilir şekilde inşa ediyor olacağız. Tanklarımızı depremlere dayanacak şekilde inşa edeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Yann Bigot, toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Önceliğinin insan güvenliği olduğunun altını çizen Bigot, Temel Coşkun'un açıklamalarının hatırlatılması üzerine "Biz de gazetelerden okuyoruz. Bize şu an ulaşan herhangi bir resmi yazı yok. Dolayısıyla yorum yapamam bu konuda. Yalnızca basında yazılanları biliyoruz" dedi.

Bigot, toplantının Coşkun'un açıklamasının ardından yapılmasının ise sadece tesadüf olduğunu dile getirdi. Terminalde petrol ürünleri, bazı kimyasallar ve bazı bitkisel ürünleri depolayacaklarını kaydeden Bigot, bir gazetecinin "We don't want Vopak' yazılı tişörtünü göstererek soru sormasına ise şöyle cevap verdi:

"Herkesin görüşlerine saygı duyuyoruz, bu kesin. Bütün protestoları ve insanların konuşmalarını da biliyoruz. Daha önce de söylediğim gibi en büyük hatamız iletişim eksikliği oldu. Benim görevim de ne tür bir şirket olduğumuzu ve ne yapmak istediğimizi burada anlatmak. Ben hala bu terminali burada yapabileceğimiz ümidini taşıyorum".

Sağlık koruma bandıyla ilgili olarak ODTÜ ve Gazi Üniversitesi ile çalışmaya devam ettiklerini kaydeden Yann Bigot, inşaata başlama süresi olarak da izin ve lisans sürecini beklediklerini söyledi. Yine bir soru üzerine inşaat aşamasında bin, tesis çalışması aşamasında 80 ile 100 ve dolaylı olarak da 400 civarında kişiye iş imkanı sağlayacaklarını belirten Bigot, "Bizim niyetimiz, isteğimiz ve ümidimiz bu yatırımın gerçekleşmesi şeklinde. Ülkenin de Yalova'nın da bu yatırıma ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Ama tabii alçakgönüllü olmalıyız. Lisansı alamazsak bu yatırım gerçekleşmeyecek. Basında yer alan açıklamalarla bu toplantının hiçbir ilgisi yok. Tek amacı risk değerlendirme çalışmalarının sonuçlanması ve bunları sizinle paylaşmak istememiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

Diğer yandan toplantı öncesinde ve toplantı yapılırken bazı sivil toplum örgütü temsilcileri gaz maskeleriyle fabrika önüne gelerek tepkilerini gösterdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: