VPS nedir, ne işe yarar? VPS ile neler yapılabilir?

İnternet ortamında birçok farklı web sitesi bulunmaktadır. Bu web sitelerinin doğru ve verimli çalışmasında büyük bir role sahip olan çok sayıda etken mevcuttur. Web sitelerinin kesintisiz bir şekilde hizmet sunması ziyaretçiler yönünden oldukça önemli bir konudur. Bu noktada çeşitli hosting hizmetleri kullanılmaktadır. VPS de bu hosting çeşitleri arasında yer almaktadır. Peki, VPS nedir, ne işe yarar ve VPS ile neler yapılabilir?

Bir web sitesini meydana getiren birçok farklı faktör vardır. Bu faktörler arasında fotoğraflar, sayfalar, dosyalar gibi çeşitli faktörler bulunur. İnternet kullanıcıları web sitelerini ziyaret ettiklerinde bu sitelerin içeriklerine daha hızlı ulaşmak ister. Bu içeriklere hızlı bir biçimde erişim sağlanılmasını sağlayan hizmet, hosting olarak tabir edilmektedir. Günümüzde birçok farklı hosting yani sunucu çeşidi vardır. VPS de bu sunuculardan biri olarak bilinmektedir.

VPS nedir?

İnternet ortamında yer alan web sitelerinin içeriklerinin barındırılabilmesi için fiziksel sunuculara ihtiyaçları vardır. Hosting olarak da bilinen bu sunucular kendi içerisinde fiziksel, sanal gibi farklı gruplara ayrılmaktadır. VPS sanal sunuculardan biri olmakla birlikte web site yöneten kişiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Açılımı “Virtual Private Server” olarak öne çıkan Türkçe karşılığı ise “Sanal Özel Sunucu” olarak bilinen VPS server, fiziksel bir sunucunun bünyesinde hizmet veren birçok sanal sunucunun bölünmesi ile meydana gelmektedir.

Reklam
Reklam

VPS ne işe yarar?

Virtual Private Server kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza çıkan VPS sanal sunucusu, internet ortamında var olan web siteleri ya da uygulamalar için ihtiyaç duyulan tüm kaynakları sağlamakla görevlidir. Bu sanal sunucunun kullanılmasındaki amaç bir tane hosting üzerinden birden fazla sanal sunucu meydana getirmektir. VPS sunucusu sayesinde web site sahibi olan kişiler kendilerine has disk alanı, RAM gibi kaynaklara daha kolay bir şekilde sahip olmakla birlikte kurulum, elektrik gibi durumlardan da tasarruf yapabilmektedir.

Bu noktada VPS’ye nasıl bağlanılır konusu önem kazanmaktadır. Bu sanal sunucuya bağlanabilmek için birçok farklı yazılım programı kullanılabilmektedir. Bu yazılımların PHP yani açık kaynak kodlu programlama diline sahip olması ve web tabanlı olması önemlidir.

VPS ile neler yapılabilir?

İnternet ortamında hizmet veren web sitelerinin kesintisiz bir şekilde yayınlanabilmesi için bünyesinde bulunan dosyaların barındırılmasına imkân veren bir hosting hizmetine sahip olması gerekmektedir. Günümüzde birçok farklı hosting yani sunucu türü bulunmaktadır. VPS de bu hosting türleri arasında bulunan ve sanal sunucu olarak bilinen bir sunucu türüdür. İnternet sayfalarının online olarak yayınlanabilmesinde etkin bir role sahip olan VPS sunucusu sayesinde web site yöneticileri hem web sitelerinde hem de veri tabanlarında tüm kontrolü tek bir panel üzerinden yapabilmektedir. Yaygın olarak kullanılan bu sanal sunucu ile alakalı VPS güvenli mi konusuna da açıklık getirilmesi gerekebilir. Bu sanal sunucu türü web site yöneticilerine kesintisiz bir hizmet sunmakla birlikte güvenilir bir performans elde etmelerini de sağlamaktadır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: