Vücut direncini düşüren stres, gribal enfeksiyona davetiye çıkarır

Hızlı mevsim geçişleri nedeniyle gribal enfeksiyonlarda artış olduğu belirtildi. Uzmanlar, soğukların başlaması ile birlikte vücut...

Hızlı mevsim geçişleri nedeniyle gribal enfeksiyonlarda artış olduğu belirtildi. Uzmanlar, soğukların başlaması ile birlikte vücut direncinin düşmesine bağlı olarak, gribal enfeksiyon oluştuğu ve süreklilik arz ettiğine dikkat çekti.
Beslenme yetersizliği ile giyim, vücut direncinin düşmesinde etkili olduğu gibi stresin de aynı etkiyi yaptığına işaret eden uzmanlar, vücut direncinin düşmesinin gribal enfeksiyona davetiye çıkardığını dile getirdi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, grip hastalığını, solunum yollarını etkileyen ve influenza türü virüslerle meydana gelen bir hastalık olarak gösterdi. Dr. Karagöz, son derece bulaşıcı viral bir enfeksiyon olduğunu ve 1-2 hafta içinde hastaların iyileştiğini söyledi. Gripte yüksek ateş, genel kırgınlık, baş ağrısı ve adale ağrıları önplana çıktığını belirten Karagöz, kişide görülen öksürüğün; burun akıntısı, soğuk algınlığına göre daha az olan bulguların hastalığın habercisi olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda vücut direnci düşük olanlarda, yaşlılarda, genel durumu bozan hastalığı olanlarda sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı ve zatürree gibi hastalıklara dönüşme ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı. Ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, yorgunluk hissi, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı gibi yakınmaların ilerleyen safhalarda daha çok şikayet konusu olduğunu ifade etti.
Hastalık, aynı havayı soluyan kişilerin, hapşırırken ya da öksürürken virüslerin ortama yayılması yoluyla bulaşabileceği gibi son yıllarda yapılan çalışmalar, en sık bulaşma yolunun hasta kişinin elinden başka insanlara virüslü salgıların bulaşması ve sağlıklı kişilerin de bunu burunlarına taşıması ile olduğu şeklinde. Dr. Muammer Karagöz, dolayısıyla sık sık el yıkanmasının, soğuk algınlığından korunmak için son derece önemli olduğunu açıkladı.
Dr. Muammer Karagöz, havaların soğuk olması yanında, vücut direncini düşürecek nedenler, üst solunum yolu alerjileri, psikolojik stres gibi faktörlerin hastalığın gelişmesinde etkili olduğunu söyledi. Karagöz, “Soğuk algınlığı çoğunlukla basit önlemlerle ve vücut direnciyle atlatılan bir hastalıktır. Ancak 39 dereceyi geçen ateş, sürekli ya da çok kıvamlı balgam üreten öksürük, nefes alırken ağrı, devamlı kulak ağrısı, şişmiş lenf bezleri, yutkunurken zorlanma ve şiddetli ağrı yakınmaları olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.” uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz