Vücut geliştirmeciler af bekliyor

Eski Vücut Geliştirme Federasyonu Başkanı Eryetiş Kurtaral, sporcuların ömür boyu müsabakalardan men edilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu kaydederek, doping nedeniyle ömür boyu spordan men cezası alan sporcuların "af beklediğini" söyledi.

Eryetiş Kurtaral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasanın 59. maddesinde, "Devlet her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder. Devlet başarılı sporcuyu korur" şeklindeki ibarenin yer aldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Doping aldığı belirlenen sporcuların da Türk vatandaşı olduğunu belirten Kurtaral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doping konusunda gerçek bir mücadelenin olduğunu söyleyebilmemiz mümkün değil. Eczanelerde reçetesiz şekilde doping içeren ilaçlar satılıyor. Sporcularımıza gerçek bir doping eğitimi verildiği de söylenemez. Sporda başarılı olan ülkelerde elit sporculara, hangi miktarda vitamin, mineral ve ilaç alacakları seminerlerle anlatılır. Bizdeyse sporcu bilinçsiz kullandığı ilaçların kurbanı oluyor. Durumumuz böyleyken neden yalnızca sporcu günah keçisi ilan ediliyor?"

Sporculara doping nedeniyle verilen "ömür boyu spordan men" cezasının çok ağır olduğunu ifade eden Kurtaral, şöyle devam etti:
"Cezada asıl amaç doping ve benzeri suçlara karşı caydırıcı olmak, sporcuyu rehabilite etmektir. Ömür boyu spordan men cezası ile sporcunun spor yapma özgürlüğünü ömür boyunca almak ona yapılan bir haksızlık olduğu kadar anayasaya ve insan haklarına da aykırıdır. Vücut geliştirmeciler bu işe hayatlarını adamış sporculardır. Böyle bir yasakla tüm hayatı ve hürriyeti elinden alınıyor."

Reklam
Reklam

Vücut geliştirme branşının "doping" ile anılmasından da son derece rahatsız olduklarını, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Danışma Kurulu'nun 2005'te Vücut Geliştirme Federasyonuna verdiği müsabakalardan men cezasına da benzer gerekçelerle karşı olduklarını kaydeden Kurtaral, "Tüm sporlarda doping kullanan sporculara rastlamak mümkündür. İyi araştırılırsa satrançta dahi doping kullanan sporcu bulunabilir. Neden yalnızca vücut geliştirmenin, halterin üzerine gidiliyor" diye konuştu.

-SPORDAN ÖMÜR BOYU MEN CEZASI ALAN SPORCULAR

Eski milli sporcu, 1997 ve 2000 yıllarında Balkan şampiyonu olan Cem Öztürk, 2002 yılında milli takım seçmelerinde idrarında doping maddesine rastlandığını kaydetti.

Bu haber üzerine şoke olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle konuştu: "Uluslararası bir müsabakaya katılacaksanız, rakipleriniz kullandığı için doping maddesi kullanmaya mecbur kalıyorsunuz. Doping kullanmadığımı söyleyemem, kullandım, ama ilacı doping numunesi verdiğimden 24 hafta önce kesmiştim. İdrarımda o güne kadar hiç kullanmadığım bir madde bulundu. Bunun üzerine itiraz ettim. Yine aynı sonuç çıktı. Bu maddeyi kullanmadığıma emindim. DNA testi de isteyecektim, ama maddi koşullarım uygun olmadığı için test yaptırmadım ve cezayı aldım. Tabi bu bana hayatımın dersi oldu."

Reklam
Reklam

2002 yılından bu yana Türkiye'de hiçbir müsabakaya katılamadığını ifade eden Öztürk, "Türkiye'nin üye olmadığı uluslararası federasyonların yarışmasına masrafları kendim karşılayarak katılıyorum, ancak ülkem adına yarışmak isterim. Bunun için af çıkmasını bekliyorum" dedi.

"ATLAR AFFEDİLDİ, BİZ AFFEDİLMEDİK"

Eski milli sporcu Serdar Aktolga ise 2000 yılında, doping muayenesinde "dublör" kullandığı gerekçesiyle, "ömür boyu spordan men" cezası aldığını kaydetti.

2002 yılında doping yapılan atlara getirilen yarışma yasağının kaldırıldığını kaydeden Aktolga, "O yıl bizim için de af çıkmıştı, ancak sonradan bu af geri alındı. Atlar affedildi, ama biz affedilmedik" diye konuştu.

Türkiye'nin üye olmadığı şampiyonalara katıldığını belirten Aktolga, "2006 yılında Avrupa Şampiyonu oldum. İstiklal Marşımızı söylettim. Türkiye'yi resmen temsil etmek isterdim, ama bu elimizden alındı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e bir mektup yazarak af talebimizi ilettim, ancak olumlu sonuç alamadım" dedi.

Reklam
Reklam