Küçük ve yerinde bir ben insana tatlı bir güzellik katar. Angelina Jolie’nin kaşının yukarısında, Natalie Portman’ın yanağında, Cindy Crawford’un dudağının kenarında, Rachel McAdams’ın çenesinde olunca benler güzelliğin nişanesi olur. Bazı insanlar ise benleriyle özdeşleşir. İzzet Altınmeşe’nin adı anılınca hafif bir tebessümle o meşhur beni hatırlatırız.
Kanser habercisi
Kimi insanda bir kaç adet, kiminde onlarca adet bulunan benler genelde zararsız olarak bilinir. Bu kanının aslında doğru olmadığını peşinen söylemekte yarar var. Benler cilt kanseri gibi ölümcül sağlık sorunlarının işareti olabilir. Benlerin oluşumu ve gelişiminde genetik etkenler söz konusu olsa da benler güneşin etkisiyle renk ve şekil değiştirebilir. Burada benleri olan insanlar için tehlike çanları çalışmaya başlıyor. Eğer vücudunuzdaki benlerin renginde koyulaşma, kızarıklık ve kaşıntı oluyorsa hemen bir hekime başvurmalısınız.
Görülme sıklığı artıyor
Deri kanserlerinin çoğu klinik olarak iyi seyirli olmasına rağmen çoğunlukla benlerden gelişen Maling Melanom’un( kötü huylu cilt kanseri türü ) klinik seyri çok kötüdür. İşin daha kötüsü,bu durumunun görülme oranının artmasıdır. Deri kanseri hastalarının sayısındaki artış ve medyada yayınlanan haberler benler konusunda kaygıya neden olmaktadır.
Benlerinizi kontrol edin!
Normal deride bulunan ve deriye renk veren pigmentleri üreten melanosit adlı hücreler, benlerde daha yoğun bulunur. Benler, doğumda mevcudiyetine veya sonradan oluşmasına göre, deri katmanlarını işgaline göre ve sayısına değerlendirilir. Doğuştan mevcut olan benler değişik büyüklükte olabilir. Hatta bütün gövdeyi ve uzvu kaplayabilir. Genellikle benlerin üzeri kıllıdır. Zaman içinde kanserleşme ihtimali vardır. Bu sebeple yakından takip etmeleri gerekiyor. Kanserleşme eğilimi olan benler, heterojen renkte, normal benlere göre daha büyük ve çok sayıdadırlar. Çoğunlukla kalıtsaldır. Bu bilgiler ışığında siz de vücudunuzda bulunan benleri kontrol edin.
Sizin beniniz bunlardan biri mi?
Bir benin mevcut durumu ve tanısı ancak patoloji (mikroskobik) ile mümkündür. Klinik olarak tahmin edilebilirse de her zaman yanılma payı vardır. Buna rağmen her benden biopsi alınıp patolojiye gönderilmesinin pratikte yeri yoktur. Bu sebeple benin karakterini değerlendirmek gerekir;
Benin çapı; özellikle bir benin 6 mm ve daha büyükse ve kısa zamanda çapının artması,
Benin renginin değişmesi (koyulaşması, heterojen renk olması),
Benlerde kanama veya ülserleşme olması,
Benlerin çevresinde düzensizlik olması,
Benin ciltten kabarmaması,
Yukarıdakilerden birinin olması durumunda benden örnek alınıp incelenmesi için patoloji laboratuvarına gönderilir. Hasta 3 veya 6 aylık periyotta aynı standartta ve benin yanına cetvel konarak fotoğraf çekilip takip edebilir.
Ayaktaki benlere dikkat!
Güneş yanığı sonrasında oluşmuş benler, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananlarda görülen benler, ayakta görülen benler takip edilmeden çıkarılıp patolojiye gönderilmelidir.
Op. Dr. Ali Cemal Yılmaz
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı
www.alicemalyilmaz.com
Instagram://dralicemalyilmaz
Facebook://alicemalyilmazz