'Vücuttaki Su Oranını Dengelemek Gerekir'

Uzmanlar, sıcaklara denk gelen Ramazan ayında vücuttaki su kaybını önlemek için önerilerde bulundu. Üroloji Uzmanı...

Uzmanlar, sıcaklara denk gelen Ramazan ayında vücuttaki su kaybını önlemek için önerilerde bulundu. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Gürkan, Ramazan ayında sıvı alımının önemini ve sıvı kaybının zararlarını anlattı.

Uzmanlar, sıcaklara denk gelen Ramazan ayında vücuttaki su dengesinin çok korunması gerektiğinden söz etti. Sıvı kaybının vücuttaki dengeyi bozabileceğinden bahseden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Gürkan, "Bildiğimiz şekli ile yaşam için en önemli molekül su, genç erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 60'ını genç kadınlarda ise yüzde 50'sini su oluşturmakta. Çocuklarda ise bu oran biraz daha yüksek ( yüzde 65-75) iken yaş ilerledikçe vücut su içeriği çeşitli nedenlerle azalmakta. Tüm hayati fonksiyonların devamını sağlayan ve atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında kilit rol oynayan su içeriğini korumak, yaşamı sürdürebilmek açısından kritik önem taşır. Su miktarı beyin ve böbreklerin ortak çalışması ile düzenlenir. Normal şartlar altında vücudun idrar (yaklaşık 1.0-1.5 litre/gün) yanında görünmez kayıp olarak adlandırılan dışkı (0.1 litre/gün), ter (0.1 litre/gün) ve solunum (0.3 litre/gün) ile birlikte yaklaşık olarak günlük 1.5 - 2 litre sıvı kaybı vardır. Bu sıvı kaybı fizyolojik durumlarda ve bazı hastalıklar ile birlikte belirgin olarak artış gösterebilir." dedi.

Reklam
Reklam

Oruçluyken ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerektiğini söyleyen Dr. Gürkan, " Oruç, kuraklık veya tecrit gibi durumlarda kişi susamasına rağmen suya erişimi yoktur. Bu gibi durumlarda su açığını gidermek mümkün olmayacağından temel amaç kaybın en aza indirilmesi olmalıdır. Bunun için bu dönemde ağır fiziksel aktiviteden kaçınmak, vücut ısısını düşük tutacak serin ve nemli ortamlarda bulunmak, hafif giysileri tercih etmek akılcı olacaktır. " ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz