Wall Street haftalık analizi

NEW YORK (İHA) - Amerikan Hisse Senetleri Piyasası geçen hafta gösterdiği pozitif performansla yatırımcılara son sekiz aydır süregelen sığ işlem hacimlerini kırabileceği umudunu verdi.

Geçen hafta Dow Jones Endüstriyel ortalaması yüzde 0.51 artışla 10313.07 puan seviyesine yükselirken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik yüzde 2.7 kazançla 1894.31 puan düzeyine çıktı. Daha geniş kapsamlı Standard and Poors Endeksi ise yüzde 0.92 değer kazanarak, 1123.92 puan düzeyini gördü.

Piyasa yüksek petrol fiyatlarını ve moral bozan ekonomi verilerini etkisiz kılmayı başardı. FED Başkanı Alan Greenspan ise ekonominin iyileşme sürecinde olduğunu yineleyerek verilerin gelecekte daha iyi olacağını beklediğini bildirdi.

Reklam
Reklam

FED üzerindeki faiz arttırımı baskısını hafifleten ılımlı büyüme ve yavaş enflasyon rakamları bono piyasasını güçlendirdi. Getiri ve fiyatların ters yönlü hareket ettiği piyasada, 10 yıl vadeli Amerikan Hazine Bonosu'nun getirisi yüzde 4.293'den yüzde 4.199'a gerilerken, 30 yıl vadeli kağıdın getirisi yüzde 5.061'den yüzde 4.971'e düştü.

Son zamanlarda görülen karlara rağmen yatırımcılar, 2003 yılının güçlü yükselişlerinin satılmasının ardından son sekiz aydır borsada işlem hacimlerinin istenilen derinliklere ulaşamadığını görüyorlardı.

Merrill Lynch'ten David Rosenberg piyasa yorumunda, "Bir noktada birşeyler olmalı çünkü içinde bulunduğumuz bu duraklama evresi 207 günle son 20 yıldır piyasanın yön bulamadığı en uzun dönem haline geldi" dedi.

Wachovia Menkul Değerlerden Ralph Acampora, Wall Street'in uzun bir süre gel-gitler yaşadıktan sonra tekrar yukarı doğru hareket etmeye hazır hale gelmiş olabileceğini söyledi. Acampora, "Biz sekiz aylık sığ işlem hacimli dönemin sadece alıcılı bir piyasanın, düzeltme hareketi yaptığı bir ara-devre olduğunu düşünenlerin safında yer alıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Shields and Co. piyasa analisti John Huges ise, bir süre daha devam edecek dalgalı seyrin, Dow Endeksi'nin 10.400 seviyesini yukarı kırarak Wall Street'te havayı iyileştirebileceği görüşüne katıldığını bildirdi. Huges, "Eğer bu seviyenin üzerine çıkabilirsek, senenin tüm görünümü değişir ve bizim şimdiye kadar algıladığımızdan çok daha olumlu bir biçime kavuşur. Bu sığ işlem hacimlerinde iki hafta daha kalırsak, tüm aşırı satıcılı piyasadan kurtulabilir ve herhangi bir gerileme riski olmadan yeni bir yukarı hareket fırsatı oluşturabiliriz" dedi.

Bu arada, karşıt görüşte olan uzmanlardan, RBC Dain Rauscher analisti Bob Dickey de tam tersine borsanın mevcut sığ işlem hacimlerini kıracağı yönünde hiçbir işaret bulunmadığını öne sürdü. Dickey, "Yaz ayları geride kalırken piyasada yükseliş yaşanacağına dair bir sinyal görülmediği gibi içinde bulunduğumuz hareketin bizi nereye götüreceğini de kestiremiyoruz. Sekiz aydır yatırımcıları işlem yapmaya çekemeyen belirsizlik ortamının devam etmesi daha büyük olasılık olarak görünüyor" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

SW Bach'tan Peter Cardillo'ya göre petrol fiyatları istikrarlı seyir izlerse borsa prim yapabilir. SW Bach analisti, "Gelecek hafta gündemimiz yoğun. Bir dizi ekonomik raporun yanı sıra OPEC toplantısı da var. Yeni bir toparlanma hareketi görebiliriz" diye konuştu.

Wells Fargo Bank'tan Sung Won Sohn ise hisse senetleri piyasası hakkında pembe bir tablo çizmedi. Sung piyasa yorumunda, "Jeopolitik güvenlik, faizler ve yaklaşan Başkanlık Seçimleri hakkında süre gelen endişeler menkul kıymetler piyasasına sıkıntı vermeyi sürdürecektir. Eğer Başkan Greenspan haklıysa, ekonominin durgun seyirden sıyrılıp hızlı bir büyüme sürecine girmesi gerekiyor. Böyle bir durumda jeopolitik belirsizlikler de azalırsa, kurumsal gelirlerin artması ve ekonomik görünümün iyileşmesi geçici de olsa borsanın prim yapmasını sağlayabilir" ifadelerine yer verdi.