Wall Street haftalık analizi

NEW YORK (İHA)- Irak'ta yetki devri ve son 4 yılın ilk faiz artışını atlatan Wall Street, bu seferde Amerikan ekonomisinde beliren durgunluk işaretlerine takıldı.
Geçen hafta piyasa genel olarak düşüşteydi. Dow Jones endüstriyel ortalaması yüzde 0.86 puan kayıpla 10282.83 puan düzeyine inerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik yüzde 0.92 düşüşle 2006.66 puan seviyesini gördü. Daha geniş kapsamlı Standard and Poor's 500 Endeksi ise yüzde 0.80 azalışla 1125.38 puan düzeyine geriledi.

Piyasa geçen hafta Irak'ta egemenliğin devri ve FED'in 25 baz puanlık faiz artırımı operasyonu gibi son derece önemli olaylardan etkilenmedi.
FED bundan sonra yapılacak faiz artırımlarında da ölçülü yöntemin izlenmeye devam edeceğini bildirerek, piyasaları rahatlatmaya çalıştı.
Fakat bazı uzmanlar, faiz artırımı operasyonunu güçlü bir ekonominin işareti olarak kabul ederlerken, geçen hafta yayınlanan tüm ekonomik veriler ABD ekonomisinde büyümenin yavaşladığını ortaya koyarak, Wall Street'te birçok yatırımcıyı şaşırttı.

Reklam
Reklam

Cuma günü yayınlanan ve 112 bin yeni iş imkanı ile beklentilerin ancak yüzde 50'sini karşılayabilen istihdam verileri en olumsuz detay oldu.
Merrill Lynch Kuzey Amerika baş ekonomisti David Rosenberg konu hakkında "Sorun sadece istihdam sayısı değil, reel ücretlerde de gerileme söz konusu. Üçüncü çeyreğe doğru yol alırken üretim ya da ücretler cephesinde bir gelişme göremiyoruz" ifadelerini kullandı. Rosenberg ekonomik yavaşlamanın faizlerin arttığı ve bazı vergi avantajlarının yürürlükten kalktığı bir döneme denk geldiğini, bu nedenle FED'in bu işaretleri uğursuz kabul ederek, bundan sonra faiz artırımı operasyonlarında daha dikkatli davranacağını düşündüğünü söyledi. Rosenberg "Gelcek aylarda hepimiz parasal ve mali uyaranların kaybolmasını beklemeliyiz. Bu söylediklerim tüm klasik düşüncelere aykırı gelebilir ama FED bugünkü durumda neden para politikasını sıkılaştırmaya gitsin ki?" dedi.

Lehman Brothers'tan Ethan Harris ise bazı zayıflık belirtilerine rağmen ekonominin mevcut büyüme hızını sürdürebilecek güce sahip olduğunu düşündüğünü belirtti. Harris, "Ekonominin yavaşladığı söylemini ne teorik ne de empirik açıdan satın almıyoruz. Parasal ve mali uyaranların yönünde bir değişiklik olduğunu söyleyebilmek için henüz çok erken. Sıkı para politikasına geçişten sonra kayda değer bir etki görebilmek için genelde en az 6 ay beklemek gerekir. Ekonomi bazı olumsuz verilerle depresyondan çok şizofreniyi andıran bir çöküş havasına girdi. Fakat diğer önemli göstergeler aslında hala güçlü. Biz hala sürdürülebilir yüzde 4 GSYİH büyümesi bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bono piyasası da FED'in sakinleştirici açıklamaları ve kötü ekonomik verilerin bir süre daha para piyasalarında talebin düşük kalacağına dair yarattığı beklentilerle haftayı toparlanma hareketi ile geçirdi.

Fiyatların ve getirilerin ters yönlü hareket ettiği piyasada 10 yıl vadeli Amerikan Hazine Bonosu'nun getirisi yüzde 4.646'dan yüzde 4.458'e gerilerken, 30 yıl vadeli kağıdın getirisi yüzde 5.338'den yüzde 5.207'ye indi.