NEW YORK (İHA) - Wall Street geçen hafta hareketsizliği üzerinden atmayı başardı, fakat gelecek hafta yükseliş havasının sürmesi petrol ve istihdam piyasalarından gelecek olumlu verilere bağlı olduğu görüldüğü bildirildi.
Cuma günü sona eren haftada Dow Jones Endüstriyel Ortalaması psikolojik 10000 puan seviyesini aşarak yüzde 2.22 yükselişle 10188.45 puan seviyesine ulaşırken Mayıs ayında endekste yüzde 0.36 kayıp görüldü.
Bu arada teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik 1986.74 puan seviyesinden kapanarak haftalık yüzde 3.9 ve aylık yüzde 3.47 değer artışı sağlarken; daha geniş kapsamlı Standard and Poor's 500 Endeksi 1120.64 puan düzeyine yükselerek haftalık yüzde 2.48 ve aylık yüzde 1.20 oranında prim yaptı.
İronik bir şekilde yatırımcılar ekonomik büyümenin ılımlı bir düzeye gerilediğini işaret eden son verileri, FED'e daha yavaş bir tempoda faiz arttırımı imkanı tanıdıkları için olumlu karşıladılar. Böylece bono piyasasına hakim olan endişeler de bir miktar zayıfladı.
Wells Fargo'dan baş ekonomist Sung Won Sohn piyasa yorumunda, "Bono getirilerinin gerilemesi ile borsa bir miktar nefes alabilir. Sıkı para politikası faizler yavaş yavaş arttığı sürece hisse senetleri piyasası için kötü anlam ifade etmek zorunda değil. Fakat ekonomik veriler ve jeopolitik riskler arasında süregelen halat çekme oyunu piyasaları gelecek hafta da volatil tutabilir" ifadelerine yer verdi.
Prudential Menkul Değerler'den Ralph Acampora toparlanma hareketinde sürdürülebilirliğin mümkün olduğuna ve piyasa zayıflığının giderildiğine dair iddiaların hala açıklığa kavuşmadığını belirterek, "Geçtiğimiz iki haftayı anlamlı bir dip seviye olarak adlandıramasak da, yeni bir yukarı hareket için gerekli birikimin sağlandığını söyleyebiliriz" dedi.
Birçok uzmana göre gelecek haftanın kilit sorusu Beyrut'ta yapılacak OPEC toplantısının petrol fiyatlarını aşağı çekecek etkiyi sağlayıp sağlamayacağı. Wachovia Menkul Değerler müşterileri için hazırladığı bir piyasa değerlendirme raporda, "Petrolün bugünlerde seyrettiği fiyat düzeyleri aslında ABD ekonomisini durgunluğa sürükleyecek kadar yüksek değil. Fakat Ortadoğu'da terörist saldırılar veya politik istikrarsızlık sonucu petrol sevkıyatı veya üretiminde bir aksama gündeme gelirse fiyatlar birden uç noktalara tırmanıp küresel ekonomik görünümü ciddi biçimde olumsuz etkileyebilirler" denildi.
Gelecek hafta Amerikan piyasasında yeni oluşturulan istihdam miktarına dair rakamların Cuma günü yayınlanacak olması da yatırımcılar için çok önemli görülüyor. Mart ayında 337 bin ve Nisan'da 288 bin yeni iş oluşturan Amerikan ekonomisinin trendi devam ettirip ettirmeyeceği merak konusu. Birçok ekonomist Mayıs ayında 215 bin yeni istihdam oluşturulduğunu tahmin ediyor. Analistler istihdam rakamlarında güçlü bir büyüme tablosu ortaya çıkması halinde enflasyonist baskıların artacağı ve FED'in saldırgan bir faiz artışı operasyonu yapmaya sürükleneceği konusunda yatırımcıları uyarıyorlar.
Prudential Menkul Değerler'den Larry Wachtel oluşturulan istihdam rakamının 250 binin üzerine çıkması halinde yeni bir 'iyi haber kötü haberdir' senaryosunun start alabileceğini bildirerek, "Ekonomi aşırı hızlı hareket ediyorsa FED tetiği çekmekte tereddüt etmeyecektir" dedi.
SW Bach'tan Peter Cardillo ise piyasanın uzun bir süredir faiz artışı senaryosunu zaten satın aldığını bu nedenle güçlü istihdam verilerinden korkmaya gerek olmadığını belirtti.
Diğer yandan faiz artışı endişelerinin zayıfladığı geçen hafta bono piyasasında da ferahlama getirdi. 10 yıl vadeli Amerikan hazine Bonosu'nun getirisi yüzde 4.764 puanlık bir önceki hafta kapanışından yüzde 4.655 puana gerilerken, 30 yıl vadeli kağıdın getirisi yüzde 5.460'den yüzde 5.348'e indi.