Wall Street işgali "park savaşı"na döndü

ABD’nin New York kentinde Wall Street’i işgal et protestolarının merkezi olan Zuccotti Parkında gergin saatler yaşanıyor.

NEW YORK (ANKA) - New York Polisi, 27 gündür parkta yatıp kalkan protestoculardan, genel temizlik için Park’ı sabah saat 7’ye kadar terk etmelerini istedi. Protestoculara, Zuccotti Parkında demokratik haklarını kullanıp eylemlerine temizlik yapıldıktan sonra devam edeceklerini bildiren polis, protestocuların parka uyku tulumları, çadır ve kişisel eşyalarını dışarıda bırakmak şartıyla geri alınacaklarını açıkladı.

Bu kararı şiddetle eleştiren protestocular önce parkı temizledi ve ardından sosyal medya aracılığıyla yaptıkları çağrılarda parkın temizlik bahanesiyle ellerinden alınmak istendiğini ve polise karşı koymak için parkın etrafında insan zincirleri oluşturarak, parkı vermeyeceklerini belirtip, New Yorkluları eylemlerine desteğe davet ettiler.

Reklam
Reklam

New York’ta sabaha karşı saatlerde binlerce kişinin protestoculara destek vermek amacıyla toplanacağı öğrenildi. ANKA’ya konuşan protestocuların sözcüsü, Adriana R. Smith, “Bu taktiği polis birçok kez bazı protestolarda uyguladı. Amaçları parkı bizim elimizden almak. Temizlik için gelecek ekiplere parkın bir bölümünü temizlemeleri için izin vereceğiz. Temizlenen bölüme uyku tulumlarımızı, çadırlarımızı ve eşyalarımızı alırlarsa diğer bölümleri temizlemeleri için izin vereceğiz. Ancak almazlarsa direniş başlatacağız. Hepimiz tutuklanma pahasına Amerikan devrimini başlattığımız parkı savunacağız” dedi.

Diğer bir protestocu da yaptığı açıklamada, sabah saat 6’da bu parkı koruyacak en az on bin kişi olacak bu polis taktiklerine aldanmayacağız, binlerce kişiyi de tutuklayacak halleri yok. Konu temizlikse biz zaten gün boyu temizlik yaptık park pırıl pırıl” diye konmuştu.

Protestocuların 27 gündür çadır ve uyku tulumlarında yatıp eylemlerini sürdürdükleri parkta polise karşı direnmeleri için dünyanın dört bir yanından sosyal medya aracılığıyla mesaj yağıyor.

Reklam
Reklam

Ayrıca New York’a diğer kentlerden de çok sayıda protestocunun, Zuccotti parkını savunan protestoculara destek için yola çıktığı öğrenildi. Polis, park etrafında rutin devriye görevini sürdürüyor. Şiddetini artıran yağmur altında parkta bulunan yaklaşık iki bin kadar protestocu sabah saatlerini beklemeye devam ediyor. Protestocular, “Burası demokrasi, polis devleti değil, Amerikan devrimi durdurulmaz, Bloomberg parktan ellerini çek” şeklinde sloganlar atmaya devam ediyor.