Wall Street’teki olayları iki yıl öncesinde kitaplaştırdılar

Dünyanın finans merkezi Wall Street’te yaşanan eylemleri iki yıl önce yazdıkları kitapta bilen Bursalı iki...

Dünyanın finans merkezi Wall Street’te yaşanan eylemleri iki yıl önce yazdıkları kitapta bilen Bursalı iki öğretmen dünyanın gözdesi oldu. ‘Provokatör/Paranın Olmadığı Gün’ isimli romanın yazarları Hüseyin Gümrah Eralp (29) ve Ahmet Tahsin Ertaş (32), aslında kitapta yer alanların gerçekleşmesini beklemediklerini söyledi.
Bir sinema projesi olarak başlattıkları çalışmayı, daha sonra kitaba dönüştürdüklerini dile getiren öğretmen arkadaşlar, 2009'da yazmaya başladıkları kitabı 8 ayda bitirdiklerini, ancak Şubat 2011’de piyasaya çıktığını dile getirdiler.
Romanda işledikleri konuların, bugün Wall Street'teki olaylarla birebir örtüştüğünü dile getiren Hüseyin Gümrah Eralp, şunları söyledi: “Bu, suya bakılmış bir tahmin değildi. Kimse de tahmin edemezdi zaten. Bu bir tahmin değil, belki de global krizin herkese yaşattığı acılardan, bizim içimizde doğan bir hikayeydi. Parayla sıkıntısı olan bir karakterimiz var, ismi 'Vedat Warrington', yarı Türk yarı Amerikalı. Bu adam bir deha, iyi eğitim almış bir provokatör. Paranın kalbi olan New York'a gidiyor ve oradaki gençleri, işsizleri toplayarak, büyük kitleler halinde sokak eylemlerine teşvik ediyor. Amacı kan dökmek değil, sadece toplumların uyanmasını istiyor. 'Siz çoğunluksunuz. Daha fazla kazananlar size hükmediyor. Onlar pastadan büyük payı alıyorlar. Siz de artık sokakların hakimisiniz. Onlara gerçekten bu dünyanın kimin olduğunu gösterin' diyor. Ardından olaylar gelişiyor. Gerçekte yaşanan olayların kanla neticelenmesini istemiyoruz. Dileriz kötü bir durum yaşanmaz, çünkü kitabımızda bu sürecin sonrası, banka yağmalarına gidiyor.”
Kitapta, eylemcilerin Brooklyn Köprüsü'nü işgal ettiğini yazdıklarını ifade eden Eralp, “Eylemciler bu köprüyü işgal ediyor ve 700 kişi gözaltına alınıyor. Pankartlarıyla kitaptaki pankartlar aynı. 'Adil bir devlet düzeni istiyoruz', 'İşsizliğe son', 'Zenginlerin yüzüne bu kadar gülmeye son' diye pankartlar var. Protestocuların ana merkezi Manhattan, kitabın kapağında da Manhattan fotoğrafı var zaten.” şeklinde konuştu.
Arkadaşıyla bu konular üzerinde sürekli konuştuklarını anlatan Ahmet Tahsin Ertaş (32), bir gün arkadaşının, ‘Paranın olmadığı bir dünyayı hayal et’ sözleri üzerine uzun uzun düşündüğünü dile getirdi. Ertaş, şunları söyledi: “Paranın olmadığı dünyada insanlar neler yapar, paranın yerine neleri ikame ederler? Bunları düşündük. Ben İngiliz edebiyatı, Gümrah da edebiyat mezunu olduğu için zaten romanlarla içli dışlıydık. Sonra başladık romanı yazmaya. Tatillerde, boş zamanlarımızda bir araya geldik. Bazen de ayrı mekanlarda yazdık. İkimiz de dünyaya aynı pencereden baktığımız için sıkıntı çekmedik. Yazdıklarımızı bir araya getirdik, tartıştık. Sonunda 8 ay içerisinde romanı bitirdik. Kitap yayınlandıktan sonra olaylar başladı. Wall Street'i protesto eden 750 genci gördüğümüz zaman dedik ki 'Bizim kitabımız gerçek olmaya başladı'. Müneccim miyiz? diye düşünmeye başladık. Aslında biz ilk başta sinema filmi olarak düşünmüştük. Ancak senaryo konusunda herhangi bir tecrübemiz olmadığı için, bunu romana dönüştürdük. Ancak bunun filmini çekmek de istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız da var. Senaryo ve sinema konusunda kendimizi geliştiriyoruz. Kitabın devamını yazmayı da düşünüyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz