Washington Post'dan ilginç değerlendirme

Suriye krizinde ABD'nin istihbarat sorunları yaşadığı, istihbarat konusunda büyük ölçüde Türkiye ve Ürdün gibi ülkelerdeki istihbarat örgütlerine "bağlı" olduğu belirtiliyor.

Washington Post gazetesi, CİA'nın istihbarat sıkıntılarını irdelediği haberinde bir ABD yetkilisine atfen, ABD'nin muhalif liderlerinin kimliklerini, Türkiye ve Ürdün'ün aracılığıyla belirlediğine dikkat çekti.

Washington Post, ABD'nin Suriye krizine ilişkin istihbarat boşluklarını doldurmaya çabaladığını belirtirken, ABD, Suriye içindeki muhalif güçleri iyi anlamaya çalışırken yaşanan istihbarat boşluklarının Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesine destek çabalarını engellediğini kaydetti.

Haberde ABD'nin casusluk örgütlerinin son aylarda muhaliflere ilişkin istihbarat toplama çabalarını artırsa da çalışmaların hala büyük ölçüde haberleşmeyi izlemekle ve ihtilafı uzaktan seyretmekle sınırlı kaldığı belirtildi.

Reklam
Reklam

-"CİA, SURİYE İÇİNDE VARLIK GÖSTEREMEDİ"-

ABD gazetesi ABD ve dış istihbarat yetkilileriyle yapılan mükalatların, CİA'nın, Mısır ve Libya'daki ayaklanmalar sırasında istihbarat toplamada oynadığı ağırlıklı rolün aksine Suriye'de bir varlık gösteremediğini ortaya koyduğunu yazdık ve şu savları dile getirdi:

"Suriye'de CİA görevlileri yokken ve kilit sınır kapılarında sadece birkaç tanesi konuşlanmışken, teşkilat, çok ağırlıklı olarak Ürdün ve Türkiye'deki meslektaşlarına ile diğer bölgesel müttefiklerine bağlı."

Washington Post, istihbarat eksikliğinin Obama Yönetimi'nin, uzun bir süreden beri düşmanı olan bir yönetimi uzaklaştırma fırsatını veren ancak aynı zamanda El Kaide gibi örgütlere sempati duyan isyancıları güçlendirme riskini taşıyan bir krizi idare etme kabiliyetini karmaşık hale getirdiğini yazdı.

-"TÜRK SINIRINDA ALTI KİŞİLİK CİA EKİBİ"-

CİA'nın muhalefet gruplarına haberleşme ekipmanı sağladığını belirten böylece ABD'nin aralarındaki iletişimi izleme imkanına kavuştuğu tahminini yazan gazete, "ABD'li yetkililere göre, altı kadar CİA görevlisinden oluşan küçük bir ekip, Türkiye-Suriye sınırında muhalefet liderlerini incelemek, ekipman ve tıbbi malzemenin akımını koordine etmek için çalışıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Haberde CİA'nın muhalefete silah sağlamamakla birlikte silah sağlayan Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerle istihbarat paylaştığına dikkat çekilirken ABD ve diğer bazı ülkelerin muhalif gruplara ilişkin soru işaretlerine yer verildi.

Washington Post, bir ABD Yönetimi yetkilisinin, 1980'li yıllarında silahlandırma kararı verilen Afgan milislerinin daha sonra El Kaide'ye dönüştüğünü anımsattığını belirtti.

Haberde üst düzey bir Yönetim yetkilisinin, Suriye muhalefetine ilişkin eksik istihbarata sahip olunsa da eskiye göre çok daha fazla bilgi sahibi olduklarını belirterek "Kilit liderlerin kimliklerini belirliyoruz ve onlardan çok var. Onlarla temas içindeyiz ve temas içinde olmayı sürdürüyoruz" değerlendirmesine de yer verildi.

-"LİDERLERİN KİMLİKLERİ TÜRKİYE VE ÜRDÜN ARACILIĞIYLA BELİRLENDİ"-

Buna karşın, başka yetkililerin bu değerlendirmelere ilişkin kuşkularını dile getirdiklerini kaydeden gazete, bir ABD'li yetkiliye aften "Kimlikleri belirlenenler, Türkiye ve Ürdün'ün aracılığıyla belirlendiler. Yani, bildiklerimiz sayesinde olmadı, irtibat sayesinde oldu" sözlerine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

ANKA

Anahtar Kelimeler: