Washington Türkiye'nin taleplerini kabul etti

MİT’in İsrail’in istihbarat örgütü MOSSAD ile işbirliğini durdurduğu yönündeki haberler, İsrail’de yankılandı.

Haaretz gazetesi, İsrailli üst düzey yetkililerin bu yöndeki bilgileri ne doğruladığını ne de yalanladığını belirtirken, Türk kaynaklarına dayanarak Washington’un, Türkiye’nin, İran’ın füze kalkanının hedefi olarak ilan edilmemesi ve sistemle elde edilecek bilgilerin İsrail ile paylaşılmaması yönündeki taleplerini kabul ettiğini öne sürdü.

Haaretz gazetesi, Türkiye kaynaklı, MİT’in MOSSAD ile istihbarat paylaşımı ve ortak operasyonlara son verdiği haberine dikkat çekerken bu konuda bilgi sahibi olan üst düzey İsrailli yetkililerinin haberi ne doğruladığını, ne de yalanladığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Yazarı Amir Oren’in, Haziran ayında İsrailli güvenlik yetkililerinin "Hakan Fidan’ın MİT’in başına atanmasından derin kaygı duydukları"nı bildirdiğini anımsatan Haaretz, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakın olan Fidan, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin sıkılaştırılmasından yana gibi görülüyor" dedi.

"TÜRKİYE HAYATİ BİLGİLERİN İSRAİL’E VERİLMEMESİNİ İSTİYOR"

Haaretz, Türkiye’nin füze kalkanına onayını, sistemin aracılığıyla sağlanan bilgilerin İsrail’e verilmemesi koşuluna bağladığını, halbuki ABD’nin öncülüğündeki NATO planının amacının örgüt üyelerini olası bir İran saldırısına karşı savunmak olduğunu belirterek, "Bu, esasen Türkiye’nin, İsrail’e İran füzelerine ilişkin hayati bilgilerin verilmemesini talep ettiği anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

Gazete, Türk kaynaklarının ise, ABD’nin, Türkiye’nin füze kalkına ilişkin dört koşulu arasında yer alan İran’ın, sistemin hedefi olarak ilan edilmemesi talebini kabul ettiğini söylediklerini belirterek şöyle devam etti: "Aynı kaynaklar, (Washington’un) İran’dan kaynaklanan tehditleri saptamak için kendi ileri füze tespiti sisteminin olduğu gerekçesiyle İsrail ile hiçbir bilginin paylaşılmamasını da kabul ettiğini söylediler." İsrailli gazete, aynı Türk kaynaklarına atfen de şunları da yazdı: "Washington, diyorlar, Türkiye’nin muhalefetinin planı öldüreceği için kabul etmekten başka bir seçeneği yok. Hem Washington’un sistemi Türk topraklarına konuşlandırmak için Ankara’nın onayına ihtiyacı var hem de sistemin konuşlandırılması kararının alınabilmesi için tüm NATO üyelerinin onayı gerekiyor. Kaldı ki, ağır bir zaman baskısı altındaki Washington, projenin, 19 Kasım’da yapılacak NATO Zirvesi sırasında onaylanacağını umuyor."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: