Webcam’den babalık olmaz

Bir Alman mahkemesinin “Babalığı internet üzerinden webcam ile de yapar” görüşüyle sınır dışı etme kararı verdiği Türk babayı, bir üst mahkeme kurtardı.

Brandenburg Eyalet Yüksek İdare Mahkemesi, “Babalık görevi internet ve telefon vasıtasıyla yerine getirilemez” diyerek kararı bozdu.

ALMANYA’da bir mahkeme, babalık görevinin internet ve telefon vasıtasıyla yerine getirilemeyeceğine hükmetti. Berlin Brandenburg Eyalet Yüksek İdare Mahkemesi, 43 yaşındaki Necati Akyüz’ün çocuklarına karşı babalık görevini görüntülü telefon ve internet üzerinden “webcam” ile yerine getirebileceği için Türkiye’ye sınırdışı edilmesini onaylayan Berlin İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu.

Reklam
Reklam

20 aylık mücadele

Tam 20 aydır süren hukuk mücadelesini kazanan Akyüz, karar sayesinde Almanya’daki üç çocuğundan kopmayacak. Yüksek Mahkeme, Berlin İdare Mahkemesi’nin kararını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve ailenin bütünlüğünü koruyan Anayasa’nın 6’ıncı maddeye aykırı bulduğu için bozdu. Akyüz şunları söyledi:

‘Türkiye’de tatil yaparlar’

“İşyerimde kaçak işçi çalıştırdığım gerekçesi ile üç yıl hapis cezası almıştım. İki yıl cezamı çektim. Çıkınca yabancılar dairesi, 12, 14 ve 16 yaşlarında çocuklarım olmasına rağmen beni sınırdışı etmek istedi. İtiraz ettim. İtirazımı Berlin Eyalet Mahkemesi ‘Sınırdışı edilecek kişi hapishanede olmayan olanakların dışındaki olanaklara sahip olacağından Türkiye’den çocukları ile ilişkisini sürdürebilir. Örneğin görüntülü telefonlarla ve internet üzerinden webcam ile ilişki kurabilir. Ayrıca tatilde çocukları ile birlikte zaman geçirip Türkiye’de ortak tatil yapabilirler’ gerekçesi ile reddetti. Çocuklarımdan kopacaktım. Üst mahkemenin kararı ile çocuklarımdan kopmamak beni çok mutlu etti. Ama hem manevi hem de maddi olarak çok yıprandım”.”

Reklam
Reklam