ANKARA (ANKA) - Ankara’yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Pazartesi günden beri çalışmalarını sürdüren Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili “AB ve Türkiye’nin kararlaştırdığı geçerlidir. Bu husus yeni Federal hükümet için de geçerli. Ben bunun arkasındayım” dedi.
Japonya ve Brezilya Dışişleri Bakanları ile Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ın ardından Büyükelçiler Konferansı’na hitap eden Westerwelle, Türkiye’nin AB’ye bağlanması konusunda Almanya’nın büyük bir çıkarı olduğunu belirtirken, “ahde vefa” ilkesine bağlılığına vurgu yaptı.
“Demokratik Açılım’ ilgili yürütülen tartışmaları büyük ilgiyle takip ediyorum” diyen Westerwelle, şiddet ve aşırılığın siyasetin aleti olarak kabul edilemeyeceğini vurgularken de “Biz hepimiz biliyoruz ki hoşgörüsüzlüğe karşı hoşgörü liberallik olmaz aptallık olur” ifadesini de kullandı.
-ANA MESAJLAR-
Konuşmasının başında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için “Sevgili Ahmet, senin gibi tecrübeli, bilgili ve sempatik bir mevkidaşımla birlikte çalışabilmekten özellikle mutluluk duyuyorum” sözlerini kullanan Westerwelle’nin verdiği mesajların bazıları şöyle:
-“Bazıları, yeni Federal Hükümetin, Türkiye’nin kapısını kapatmak isteyip istemediğini sordu. Çok açık bunu söylüyorum: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin kararlaştırdığı geçerlidir. Bu husus yeni Federal Hükümet için de geçerli. Ben bunun arkasındayım. Bir hukukçu olarak ahde vefa ilkesiyle ilgili hiçbir tereddüt yoktur. Adil bir müzakere ve güvenilir müzakere partneri Türkiye’nin hakkıdır.”
-“Koalisyon sözleşmesinde şu ifade yer alıyor: ‘Genişleme müzakereleri ucu açık bir biçimde yürütülür. Kopenhag kriterlerinin kesin bir şekilde yerine getirilmesinin üyelik için şart olmaya devam etmektedir.”
-“Almanya’nın Türkiye ile olan karşılıklı ilişkilerin pekiştirilmesi ve Türkiye’nin AB’ye bağlanması konusunda yoğun menfaati vardır.”
-“Brüksel’de Aralık ayında yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında üyelik sürecinin devam etmesi için şahsen yoğun girişimlerde bulundum.”
-“Ancak üyelik müzakerelerinde acilen yeni dinamikliğe ihtiyaç olduğunu da görmezden gelemeyiz. Hepimizin bildiği gibi bunun anahtarı Kıbrıs konusunda.”
-“Demokratik Açılım’ ile ilgili yürütülen tartışmaları büyük ilgi ile takip ediyorum. Demokratik bir devlette bütün büyük toplumsal akımların temsil edildiği parlamentonun siyasi kararları bulmak açısından merkez olduğu tespitini önemsiyorum.”
-“Elbette şiddet ve aşırılık siyasetin aleti olarak kabul edilemez. Biz hepimiz biliyoruz ki hoşgörüsüzlüğe karşı hoşgörü liberallik olmaz, aptallık olur.”
-“Türkiye komşu bölgesi için sadece bir istikrar demiri değil, aynı zamanda istikrar ihracatçısıdır. Türkiye, yakın komşu bölgelerinde ikili anlayışa ve ekonomik işbirliğine dayalı büyüt tutarlıkla siyaset yürütmüştür.”
-“Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın ve erkeklerin eşit olduğu, modern, seküler ve özgüveni olan Avrupa’ya dönük bir Türkiye vizyonu, devlet ve toplumu temelden değiştirmiştir.”
-“İkili ilişkilerimizi asıl benzersiz kılan insanlardı. Almanya’daki Türkler ve Türk asıllı Almanlar, her iki ülkeye yansıyan önemli bir role sahipler.”