WhatsApp neden çöktü? WhatsApp'ın bir Çin - ABD savaşına kurban gittiği söyleniyor

WhatsApp neden çöktü? Dün akşam saatlerce başta WhatsApp olmak üzre; birçok internet servisi saatlerce 'down' durumuna düştü. Nedeninin ise ABD-Çin ve Kuzey Kore arasında yaşanan siber savaş olduğu söyleniyor. Bulut servislerini kullanmanız şu sıralar sıkıntılı olabilir.

WhatsApp, dün gece saat 11:50 civarında yavaş çalışmaya, ardından gece yarısı saatlerinde de WhatsApp öncelikli olarak avrupa, güney amerika coğrafyasında çöktü. WhatsApp server'larının ağırlıklı olduğu ABD'de ise saat 01:20 civarında WhatsApp ile birlikte Google Docs (Suit) çöktü. Öğle saatlerinden önce, saat 11 civarında Google Docs'ta bir şeylerin düzeldiği gözlemlendi.
Ancak saat 11 itibariyle Google Docs kullanıcıları için yeni bir problem daha ortaya çıktı. Google Docs kullanıcılarına rasgele linklerin yollandığı tespit edildi.

Reklam
Reklam

Muhtemelen dün gece yapılan saldırıların kalıntısı olarak, ransomware virüslerinin kuluçkaları olduğu söylenebilir. Ayrıca bu e posta kaynaklı linklerin de Google hesaplarının çalınmasına neden olabiliyor.
Google kullanıcıları, daha önce 'phishing' e postalarla ile ilgili problemler yaşamıştı. Google Docs sayfalarındaki sahte e-posta bağlantıları geçmişteki pishing mesaj sorunlarındaki gibi uyarılara veya filtrelere takılmadığı için şu saatlere kadar yaşanan mağduriyetler çok fazla.

WHATSAPP NEDEN ÇÖKTÜ?

WhatsApp'ın yetkilileri ilk başta durumu sunucu sorunlarıyla açıkladı. Yarım saatin ardından 'stabil olmayan bir şeyler keşfettik ve tüm sistemi kapattık' açıklaması geldi. Buna karşın aynı saatlerde Çin - ABD - Kuzey Kore arasında yoğun bir siber savaş başlatılmıştı. Muhtemelen Kuzey Kore'nin nükleer silahlarına yönelik yapılan siber saldırıyla başlayan süreç, Çin'in ABD'ye cevap vermesiyle kızıştı ve siber saldırıların çerçevesinde yaklaşık 250 server çöküntüye uğradı.

Daha önce ABD'nin en önemli veri merkezlerinden biri olan Dyn sunucularına yapılan saldırı, yaklaşık 4 saat sürmüş ve Spotify, Netflix, Google'ın bazı servisleri, Amazon Web Services büyük çapta çökme yaşayarak saatlerce hizmet verememişti.
WhatsApp'ın çökmesi saldırıların boyutuna ve kapasitesine bakıldığında oldukça kısa sürede toparlandı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: