Wikileaks'ten iki bakana çok ağır itham

Diplomasinin 11 Eylül"ü diye adlandırılan Wikileaks belgelerinde 2 Türk bakan hakkında şok suçlamalar var...

Wikileaks belgelerinde Milli Savunma Bakanı Gönül’e dayandırılarak, Dışişleri Bakanı Davutoğlu için “Ziyadesiyle tehlikeli” ifadeleri kullanılıyor.
**
[****](https://www.mynet.com/bu-belgeler-dunyayi-ayaga-kaldirdi-110100543743)
** **
[** **](https://www.mynet.com/iste-wikileaksin-kurucusu-julian-assange-110100543802)
** **
[** **](https://www.mynet.com/diplomasinin-11-eylulu-110100543921)
[ ****](https://www.mynet.com/clinton-ozur-diledi-110100543896?utm_source=mynet&utm_medium=www&utm_campaign=home_haber_thumbnail_4)

**

Reklam
Reklam
Wikileaks’in yayımladığı belgelerde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu önemli bir yer tutuyor. Belgelere göre ABD’li diplomatlar Davutoğlu için “Ziyadesiyle tehlikeli” ifadelerini kullanıyor. Ancak ABD’li diplomatlar bu ifadeleri Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e dayandırıyor. 2007’de ABD Büyükelçiliği’nden geçilen bu bilginin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından ABD’li diplomatlara söylendiği belirtiliyor. Bakan Gönül, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada kendisine atfedilen ifadelerin gerçek dışı olduğunu öne sürerek, “Bundan dolayı fevkalede üzüntü duydum” dedi.
**Neo-Osmanlıcılık kaygı verici**
Belgelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanları ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ankara’nın ötesini gören bir perspektifleri olmadığı belirtilerek, Davutoğlu’nun Neo Osmanlı vizyonundan Amerika’nın kaygı duyduğu ifade ediliyor. Ayrıca ABD’li diplomatlar son dönemde yaşanan elişmelerle ilgili olarak da “Türkiye’nin ekseni doğuya kayıyor. AB’ye üye olması zor” diyor.
**İran’la yakın ilişkiler**
17 Kasım 2009 tarihli belgede, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında yapılan görüşmenin gizli belgesi de yer aldı. Belgede, Davutoğlu’nun ‘’İranlıların Türkiye’ye güveninin tam olduğunu ve Türkiye’nin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı İran hükümetindeki diğer kişilerden daha esnek gördüğünü söylediği’’ belirtildi. Ancak Wikileaks’in açıkladığı son gizli belgelerde ‘’ABD’nin, Türkiye’yi İran konusuna karışmaktan vazgeçirme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığının ortaya çıktığı’’ görüşüne yer veriliyor. Belgede ayrıca şu ifadeler yer aldı: ‘’Davutoğlu, İran’a yönelik yaptırımların ya da askerî güç kullanımının olumsuz sonuçları olacağını söyledi. Gordon ise İran’ın nükleer silah edinme ihtimalinin sonuçları konusunda ısrarcı oldu. Davutoğlu, pek tabii riskin farkında olduklarını söyledi. Bu nedenle Türkiye, İranlılarla çok fazla çalışıyor.”
**Aksu için eroin ticareti iddiası**
Wikileaks tarafından açıklanan gizli ABD belgelerine göre ABD, Abdülkadir Aksu’nun eroin ticaretine isminin karıştığı gibi çok ağır iddialarda bulundu. ABD diplomatik misyonlarının Vaşington’la yazışmalarından oluşan Wikileaks belgelerinden biri, Abdülkadir Aksu hakkında çok ağır iddialarda bulunuyor. 8 Haziran 2005 tarihinde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından Vaşington’a gönderilen ve AKP hükümeti içerisinde Erdoğan-Gül çekişmesini konu alan bir belgede, Abdülkadir Aksu hakkında şunlar söyleniyor: “Sami Güçlü’nün görevden alınması, Erdoğan’ın Abdullah Gül’ün etkinliğini kırma niyetinde olduğunu gösteriyor. Akşit ve Ergezen’i İçişleri Bakanı Aksu karşısında güçlü birer rakip yapar. Eker’in atanmasıyla da Erdoğan, Aksu’nun alanını daraltır. Aksu, son olarak, Erdoğan’ın amaçları doğrultusunda Hanefi Avcı’yı devreden çıkararak Erdoğan’ın isteklerini yerine getirdi. Hanefi Avcı, Emniyet Genel Müdürlüğü organize suçlarla mücadele daire başkanlığı görevini yapan Gülen hareketinin bir mensubu olarak, AKP’nin içine kadar giden yolsuzluk soruşturmalarıyla dikkati çekmeye başlamıştı. Erdoğan bir süredir Aksu’dan, bazı milletvekillerini AKP’den uzaklaştırma çabası nedeniyle rahatsızdı. Aksu’nun Kürtleri kayırması, eroin ticaretine adının karışması, 20 yaşın altındaki genç kızlara düşkünlüğü ve oğlunun açıkça mafya üyeliği kabinedeki konumunu zayıflatıyordu.”
Anahtar Kelimeler: