Wikipedia Çok Zor Durumda!

Dünyanın en büyük ansiklopedisi Wikipedia’yı zor günler bekliyor.

İnsanların bilgiye ulaşım şeklini kökten değiştiren Wikipedia, içerisinde barındırdığı bilgilerle dünyanın en iyi ve en büyük ansiklopedisi. Ancak bu güzel oluşum çok büyük bir problemle karşı karşıya. Wikipedia Kurucusu Jimmy “Jimbo” Wales, İsrail’de düzenlenen yıllık Wikipedia toplantısında gönüllü editörlerini hızla kaybettiklerini itiraf etti. Wales: “Bu bir kriz değil ancak ben önemli olduğunu düşünüyorum.” dese de, bu gerçek bir kriz.

Bu durumu gerçek bir kriz olarak değerlendirmemize sebep olan şey ise Wikipedia’nın iş yapma şekli. Wiki, tamamen gönüllü olan internet kullanıcıları tarafından içerik kazandırılan bir portal. Kaybedilen her editör Wikipedia’nın içerik akışını yavaşlattığı gibi, ansiklopedinin eksik kalmasına da sebep olabilir. Hatta editörlerin büyük bir bölümünün işi bırakması, Wikipedia’nın yok olmasına bile sebep olabilir.
Wikimedia Foundation Yöneticisi Sue Gardner; Mart ayında 90 bin yeni gönüllü editörü bünyelerine kattıklarını, önümüzdeki yıl haziran ayına kadar 5 bin kişiyi daha kazanmayı ve bu şekilde krizi aşmayı umduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Ek olarak Wikipedia’nın gelişimine de değinmek gerektiğini düşünüyoruz. Son derece hızlı bir büyüme grafiği sergileyen Wiki, haziran ayında gönüllü yazarları ve grafik tasarımcıları için Wikilove isimli bir portal hazırladı. Bu portal Facebook benzeri bir sosyal ağ ve gönüllülerin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlıyor. Wiki bu portalı; gönüllüler arasında yapılan bir anket sonrası aktif etmişti. Ankette gönüllülerin yaptıkları şeyler karşılığında daha çok takdir edilmek istedikleri sonucu çıkmıştı.

Umarız Wiki bu sorunun üstesinden gelir ve Jimmy Wales bizlerden “kişisel bir rica“da bulunmaya devam eder. Aksi takdirde reklamlarla dolu bir Wikipedia’yla karşılaşabiliriz. Ancak benim görüşüm Jimmy Wales’in Wikipedia’ya reklam almak yerine, portalı kapatmayı tercih edeceği yönünde.

[

](http://www.scroll.com.tr/44055/asus-eee-pad-slider-kutusundan-cikiyor/)