Windows 8.1 önizleme sürümü yayımlandı!

Microsoft, San Francisco’da düzenlenen BUILD Geliştiriciler Konferansında “Windows 8 ve daha fazlası” olarak tanımladığı Windows 8.1 işletim sistemi güncellemesinin önizleme sürümünün herkes tarafından indirilmeye hazır olduğunu duyurdu.


BUILD konferansının açılış konuşmasında Windows 8.1’in geliştiricilere yönelik olarak beraberinde getirdiği erişim ve tasarım odaklı yeniliklere ve ekonomik fırsatlara dikkat çekilirken, Windows platformunda yazılan uygulamaların zenginleşmesini ve farklılaşmasını sağlayacak yeni geliştirme araçlarına ve güçlendirilmiş destek hizmetlerine değinildi.

Reklam
Reklam

Konuşmalarda ayrıca Facebook, Flipboard ve NFL uygulamalarının bundan böyle Windows platformunda da yer alacağının altı çizildi. Yapılan bu açıklamalar, Windows uygulama platformunun kararlı bir şekilde büyüdüğünü ve benzerleri arasında en hızlı büyüyen platform olduğunu açıkça ortaya koyuyor.


Windows’tan Sorumlu Başkan Yardımcısı Julie Larson-Green, Microsoft CEO’su Steve Ballmer ve diğer Microsoft yöneticileriyle birlikte gerçekleştirilen sunumda Windows 8.1 Önizleme sürümünün kişiselleştirmeye dair yenilikleri, Bing tarafından sağlanan küresel arama fonksiyonu, kurumlara özgü yeni özellikler ve işletim sistemiyle birlikte gelen yeni önyüklü uygulamalar tanıtıldı. Larson-Green, şunları söyledi:


“Bundan 8 ay kadar önce, Windows 8 ile donanımın temelinden kullanıcının yaşayacağı deneyime kadar her şeyi dikkate alarak tepeden tırnağa yepyeni bir Windows’a imza atmıştık. Şimdi bu vizyonumuzu Windows 8.1 ile daha da ileri taşıyoruz. Windows 8.1 bugüne kadarki en geniş tablet ve PC desteğine sahip olmanın yanı sıra, müşterilerimizin isteklerine ne kadar önem verdiğimizin de bir göstergesidir. Bugün yayınladığımız Windows 8.1 Önizleme sürümünün yeni nesil Windows cihazlarını ve uygulamalarını hayata geçiren iş ortaklarımız için önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.”

Reklam
Reklam

Konferansta Windows Program Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Antoine Leblond da sahne alarak Windows 8.1’in uygulama geliştiricilere yönelik tasarım, üretim ve pazarlamaya dair sunduğu yeni fırsatlardan bahsetti. Windows Mağazası’na yüklenen ve 25 bin dolarlık gelir seviyesinin üzerine çıkan tüm uygulamalarda geliştirici payının uygulamanın yaşam süresi boyunca yüzde 80’e yükseltildiğini ifade eden Leblond, Windows 8’in tüm uygulama ekosistemleri arasında en avantajlı teklifleri sunduğunun altını çizdi.
Leblond, Windows 8.1 ile gelen diğer yenilikleri şöyle sıraladı:


• Yeniden Tasarlanmış Windows Mağazası. Windows Mağazası, kullanıcıların mağazadaki uygulamalara kolayca göz atabilmesini ve aradıkları uygulamalara çok daha kolay ulaşabilmesini sağlamak için yeniden tasarlandı. Yenilikler arasında uygulama pazarlamaya dair daha fazla olanak, kişisel tercihlere uygun uygulama tavsiyeleri ve Windows 8.1’in yeni özellikleri arasında yer alan Bing Küresel Arama ile uyum dikkat çekiyor. Ayrıca uygulama liste arayüzü ilgili içeriklere ulaşmayı kolaylaştıracak şekilde yeniden tasarlandı.

Reklam
Reklam

• Geliştiriciler İçin Daha Fazla Gelir Fırsatı. Windows 8.1 geliştiriciler için uygulamaların pazarlanmasına, kullanıcılarla yakınlaşmaya ve uygulama satın almaya yönelik yeni fırsatlar barındırıyor. Kullanıcılar artık Windows Store hediye kartlarıyla hesaplarına kredi yükleyerek Windows Mağazası üzerinden sunulan uygulama, kitap, oyun ve içeriğe kolayca ulaşabilecekler. Ayrıca tıpkı ön ödemeli kartlarda olduğu gibi Microsoft hesaplarına kendi para birimlerinde tercih ettikleri kadar para yükleyerek uygulama satın alabilecekler.


• Zenginleştirilmiş Uygulama Deneyimi. Windows 8.1 ile uygulama geliştiriciler, uygulama tasarımlarını zenginleştirebilecekleri ve sunabilecekleri geniş bir tuvale sahip olacaklar. Windows 8.1 uygulamaları birlikte çalışarak kendi aralarında veri aktarabilecek, ekran görüntüsü paylaşabilecek ve 8 inç altındaki ekran boyutları da dahil olmak üzere geniş bir cihaz uyumluluğuna sahip olacak.


Microsoft, Windows 8.1’in ötesinde sunduğu araç ve kaynaklarla geliştiricilerin Microsoft cihaz ve servisleri üzerinde farklı bir deneyim ortaya koymalarına yardımcı olacak yenilikleri de paylaştı. Bu yenilikler şöyle sıralanıyor:

Reklam
Reklam

• Bing Geliştirici Platformu. Yeni Bing geliştirici platformu, Microsoft’un bugüne kadar Bing.com üzerine yaptığı büyük çaplı teknoloji yatırımını ve bu platformdan edindiği deneyimi temel alıyor. Bing, Microsoft cihazları, Microsoft servisleri ve üçüncü parti uygulamalar tarafından gündelik yaşamda kullanılan birçok akıllı servisin temelini oluşturuyor. Bing tarafından sunulan Windows 8.1, Windows Phone, Xbox 360 ve Microsoft Office üzerinde arama özelliğinin yanı sıra, artık uygulama geliştiriciler de Windows ve Windows Phone için yazdıkları uygulamalarda bu güçlü araç tarafından sunulan zengin olanaklardan faydalanabilecekler.


• Visual Studio 2013 ve .NET 4.5.1 Önizleme Sürümleri. Visual Studio 2013, Windows 8.1 üzerinde çalışacak zengin özelliklere sahip, mobil cihazlarla ve bulut hizmetleriyle uyumlu, uygulama yaşam döngüsünün tüm süreçlerine uygun çağdaş uygulama ve hizmetleri hızla hayata geçirmek için ideal bir platform sunuyor. Microsoft, ayrıca geliştiricilerin mevcut cihaz ve servislere yönelik yeni nesil uygulamalara imza atmalarının yanı sıra mevcut temel işlerini geliştirmelerine de yardımcı olacak yeni .NET 4.5.1 önizleme sürümünü de tanıttı. İlgili önizleme sürümlerini bu adresten indirebilirsiniz.

Reklam
Reklam

• Windows Phone Yazılım Geliştirici Fırsatları. Microsoft, yaptığı açıklamayla geçtiğimiz 1 yıl içinde pazara sunulan Windows Phone cihazlarının sayısının diğer akıllı telefon platformlarına kıyasla 6 kat daha hızlı büyüdüğünü açıkladı. Gün itibariyle Windows Phone 8 kullanıcıları her ay 200 milyonun üzerinde uygulama indiriyor ve bir önceki sürüme oranla uygulamaların günlük geliri 2 katına ulaşmış durumda. Uygulama geliştiricilerin bu alana yaptıkları yatırımlara en iyi geri dönüşü garanti altına almak için Windows Phone’un bir sonraki sürümü bugün hazırlanan uygulamalarla uyumlu olacak ve bugün kullanılan araçlarla yeni sürüm için geliştirme yapılabilecek. Ayrıca belirli bir süre için geliştiriciler Windows Phone Dev Center’a sadece 19 Amerikan doları ücretle kayıtlarını yaptırabilecekler.