Wolfowitz, Türkiye'den ayrıldı

ANKARA (İHA) - Olası bir Irak operasyonu öncesinde Türkiye'nin nabzını tutmak amacıyla 2 gündür Ankara'da temaslarda bulunan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Irak operasyonu için henüz bir karar vermediklerini, Türkiye'ye de bu yönde bir karar almak için gelmediklerini söyledi. Wolfowitz, "Türkiye'ye kafamızda bazı fikirlerle gelmedik. Türkiye'nin operasyonda nasıl rol üstleneceği düşüncesiyle de gelmedik. Türkiye'nin perspektifini öğrenmek ve bu konuda ABD Başkanı'na bilgi vermek için geldik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

2 gündür Ankara'da temaslarda bulunan Wolfowitz, saat 13.00'te Türkiye'den ayrıldı. Ankara Esenboğa Havaalanı'nda hareketinden önce bir basın açıklaması yapan Wolfowitz, Türkiye'de çok yararlı temaslarda bulunduklarını belirterek, hükümet temsilcileriyle çok değişik konularda ayrıntılı görüşmelerde bulunduklarını kaydetti. Olası bir Irak operasyonu ile ilgili olarak bazı haberlerin yanlış anlaşıldığını vurgulayan Wolfowitz, "Biz buraya Türk hükümetinin belli bir karar vermesi için gelmedik. Türkiye'nin perspektifini öğrenmek amacıyla geldik. Çünkü bu konu Türkiye'nin çıkarlarını da ilgilendiriyor" dedi. Wolfowitz, Irak'taki mevcut rejimin ABD karşıtı olduğunu, kendilerinin Irak'ı demokratik bir yapıya dönüştürmeye çalıştıklarını ifade ederek, bölgede bir Kürt devleti kurulmasına Türkiye kadar ABD'nin de karşı çıktığını söyledi.

"TÜRKİYE MÜSLÜMAN ÜLKELERE MODEL BİR ÜLKE" İçinde bulunulan dönemde özgürlük ve demokrasının insanlar için çok önemli hale geldiğini işaret eden Wolfowitz, Türkiye'nin demokrasi açısından 1.5 milyar müslümana model olduğunu vurguladı. Türk yetkililerle ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ilişkileri de masaya yatırdıklarını ifade eden Wolfowitz, ticari ilişkilerin de ayrıntılı şekilde ele alındığını açıkladı. Wolfowitz, bu çerçevede sanayi bölgeleri projesi ile olası bir Irak operasyonunu da ele aldıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ BİLMEK İSTİYORUM" Wolfowitz, olası bir Irak operasyonu ile ilgili bazı yanlış anlaşılmaların olduğuna da dikkati çekerek, "Buraya gelirken hiçbir şekilde Türk Hükümeti'nden belli kararlar vermesini istemek için gelmedik. Türk tarafının perspektifini anlamak ve Washingtona götürmek için geldik. Türkiye'nin çıkarlarını ilgilendiren konularda Türkiye'nin ne düşündüğünü öğrenmek için geldik" şeklinde konuştu. Bir gazetecinin 'Irak'a operasyon söz konusu olursa Türkiye'nin işbirlği ne olacak' yönündeki sorusu üzerine Wolfowitz, Irak'taki rejimin ABD'ye düşman. Terörizmi destekleyen, elinde kitle imha silahları bulunduran ve daha fazla silah üreten bir rejim olduğunu vurguladı. "Bu rejim birlikte yaşayamayacağımız bir tehlikedir" diyen Wolfowitz, operasyon kararını ABD Başkanı Bush'un vereceğini ancak henüz böyle bir kararın verilmediğini bildirdi. Operasyon kararı verilmeden önce Bush'un çok önemli ve kilit ülkelerle görüşeceğini hatırlatan Wolfowitz, Türkiye'nin de kilit ülkelerden bir tanesi olduğunu söyledi. ABD olarak demokratik Irak'ın kurulmasını hedeflediklerini kaydeden Wolfowitz, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarının altını çizdi. Wolfowitz, Türk hükümeti kadar ABD'nin de bölgede Kürt devleti kurulmasına karşı çıktığını açıklayarak, "Irak'ın normal ülke haline dönüşmesi, Irak insanı, Türkiye ve tüm bölgenin yararına olacaktır"diye konuştu.

Reklam
Reklam

"SİYASİ KRİZ EKONOMİ ÜZERİNE BASKI OLUŞTURMUŞ" Wolfowitz, olası bir Irak operasyonunda Türkiye'nin nasıl bir rol üstleneceğinin sorulması üzerine ise, "Kafamızda bir fikir ile gelmiş değiliz. Bir operasyon kararı karşısında Türkiye'nin ne yapması gerektiği ve nasıl rol üstleneceği konusunda bir kararla gelmedik. Başkan Bush'a bilgi vermek için geldik" değerlendirmesini yaptı. Wolfowitz, olası bir operasyonun turizmi nasıl etkileyeceğinin sorulması karşısında da Türkiye'nin ekonomik durumunun ABD'yi çok yakından ilgilendirdiğini söyledi. Türk yetkililerle devamlı çalıştıklarını hatırlatan Wolfowitz, şu andaki siyasi krizin ekonomi üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Uzun dönemde Türk ekonomisinin iyi olacağını düşündüklerini de belirten Wolfowitz, hükümet yetkilileriyle açıkca ve detaylı olarak çok farklı konular üzerinde görüşmelerinin kendisini etkilediğini sözlerine ekledi.