WSJ: “Merkez bankası şahinleşti”

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini yükseltirken lirayı desteklemeye yönelik açıkladığı önlemler yurt dışında hemen yankı buldu.

Wall Street Journal gazetesince yayımlanan haberde Merkez Bankası’nın attığı adımlar için “güçlü bir politika yanıtı ve daha şahince bir tutuma kayma” yorumu yapıldı.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası’nın attığı yeni adımların ardından Türk lirasının dolara karşı Eylül başından bu yana en güçlü konumuna geldiğine dikkat çekti.

Haberde Merkez Bankası’nın, lirayı desteklemek için “parasal sıkıştırma” süresine girdiğini söylediğine dikkat çekilerek liranın düşüşünün ithalat maliyetini önemli ölçüde yükselterek enflasyonda bir patlama yaratmakla tehdit ettiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası’nın açıkladığı önlemlerin de anlatıldığı haberde 2011 enflasyon tahminin yüzde 6.9’dan yüzde 8.3’e çıkarıldığına işaret edildi.

-“LİRA DAHA İYİ BİR PERFORMANS GÖSTERECEK”-

ABD’li gazetenin haberinde değerlendirmelerine yer verdiği, Societe Generale’nin yükselen piyasalar baş stratejisti Benoit Anne, “Merkez Bankası’nın güçlü bir politika yanıtı ve daha şahince bir tutuma kayma olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Benoit Anne, “Tonu, politika yönelişi açısından beklenenden güçlü idi. Şimdi Türk lirasının daha iyi bir performans göstereceğini ve yerel faizlerin daha yukarıya çıkacağını düşünüyorum” sözlerine ekledi.

Gazete ise, Merkez Bankası’nın açıkladığı son önlemlerin, günlük dolar satış ihaleleri dahil, liranın değer kaybını durdurmak için daha önce yapılan girişimlerin ardından geldiğine de dikkat çekildi.

Merkez Bankası’nın geçen hafta 5 yılı aşkın bir süreden sonra ilk defa piyasalara doğrudan müdahale ettiğini anımsatan gazete, Merkez’in ayrıca gece borç verme faizini de artırdığına dikkat çektikten sonra şu değerlendirme de yaptı:

Reklam
Reklam

“Son haftalarda küresel ekonomideki yavaşlama ve Euro bölgesinin tırmanan borcu ile ilgili kaygılar, yatırımcıları yükselen piyasalardaki bahislerini bırakmaya götürürken lira, diğer birçok yükselen piyasaların para birimleri gibi çok yoğun satış baskılarının altına girdi.”

ANKA