WSJ: Suriye’nin geleceği İran, Rusya ve Türkiye’nin kontrolünde

Obama yönetiminin Suriye politikasına yönelik eleştiriler tüm hızla devam ettiği ABD basınında, ABD'nin Suriye'de başka güçlerinin eylemlerini izlemekle yetindiği gibi tepkilere yer veriliyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir makalede Suriye'nin geleceğini "İran, Rusya ve Türkiye'nin kontrol ettiği" savunuluyor.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal'ın yer verdiği bir makalede "Obama Yönetimi'nin Suriye'deki gelişmeleri şekillendirmek için yaptığı tüm çabalara rağmen ülkenin geleceğini üç dış güç, İran, Rusya ve Türkiye kontrol ediyor" argümanı işleniyor.

"ABD ARTIK CİDDİ BİR KUDRET SİMSARI DEĞİL"

Reklam
Reklam

Woodrow Wilson Merkezi Başkan Yardımcısı Aaron David Miller imzasını taşıyan makalede "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde hem İslam Devleti hem de Kürtlere karşı gerçekleştirdiği askeri müdahale ile ABD ve Rusya'nın son dönemdeki Suriye konusunda kapsamlı bir anlaşmaya bile varma başarısızlığı, ABD'nin artık ciddi bir kudret simsarı olmadığı görüşünü güçlendiriyor" yorumunu yapıyor.

"SURİYE İÇİN GENİŞ HEDEFLER, ÜÇ ÜLKENİN İŞ BİRLİĞİNE BAĞLI"

ABD'nin gayretle "IŞİD'i yok etme" gibi dar bir önceliği izlediğini belirten Miller, "Suriye savaşını durdurmak, Beşar Esad'ı iktidardan uzaklaştırmak ve veya ülkede siyasi bir geçişi tesis etmek gibi daha geniş hedefler ise, adeta, çeşitli gündemleri Washington 'un temel yollarıyla ters düşen söz konusu üç ülkenin işbirliğine bağlı" değerlendirmesini yapıyor.

"RUSYA, İRAN VE TÜRKİYE SURİYE'DEKİ ÇIKARLARINI HAYATİ GİBİ GÖRÜYOR"

Reklam
Reklam

Miller, "Rusya, İran ve Türkiye, Suriye'deki çıkarlarını hayati gibi görürken ABD böyle değil" ifadelerini kullandığı makalesinde "Obama Yönetimi, Suriye sınırı konusunda Türkiye'ye karşı sert bir tutum takınmaya hazır olmadı" dedikten sonra şu görüşleri öne sürüyor:

"Türkiye'nin IŞİD'e yönelik taarruzu, Washington için yeni bir ihtilaf yarattı: Ankara, ABD'nin silahlandırdığını ve eğittiği Suriyeli gruplara, Türk hükümetinin tarihi düşmanı ve aynı zamanda ABD'nin bir müttefiki olan Suriyeli Kürtlere karşı destek veriyor."

"WASHİNGTON MUHTEMELEN TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEYECEK"

Washington için "Erdoğan hükümetinin Suriye'deki askeri çabaları, açık biçimde, Suriyeli Kürtlerin Türk sınırına yakın özerk bir oluşumu yaratmalarını önlemeye yönelik olsa da muhtemelen nihayetinde Türkiye'yi destekleyecek" deniliyor. Miller, ABD, Türkiye, Rusya ve İran'ı kastederek makalesini şöyle noktalıyor:

"Dört ülkenin bazı örtüşen çıkarları var. Hiç biri Suriye'nin parçalanmasını istemiyor. Hepsi de IŞİD'in gitmesini istiyor. Ancak Suriye konusunda koordineli olmaktan uzak. Ve Rusya, İran ve Türkiye, ABD'nin itirazlarına rağmen çıkarlarını korumak için savaşacak. İran, Esad'ın yönetimini korumayı taahhüt etti, Türkler ise, Suriyeli Kürtlerin hırslarını bastırmayı. Rusya ise, Esad'la veya onsuz, İslami radikalizme karşı bir siper ve Washington'un çıkarlarından çok kendi çıkarlarına uysal olan çekirdek bir Suriye devletinin devamını sağlamaya kararlı. ABD ise, muhtemelen garip tıp olmayı sürdürecek." (ANKA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: