WSJ: “Türkiye, iktisatçıları böldü”

Türk ekonomisinin büyüme başarısının sürdürülebilirliğine ilişkin piyasalarda “belirsizlik” bulunduğu, iktisatçıların bölündüğü belirtiliyor.

Wall Street Journal gazetesi, bu “belirsizliği” vurgularken Türk piyasalarına ayak uydurmanın çok zor olduğunu, belirterek iktisatçıların gelecekteki büyüme patikası ile ilgili beklentilerinin, “keskin biçimde kutuplaştığı”nı vurguladı.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal tarafından yayımlanan “Türkiye’deki Canlanma, Titrek Zeminde Midir” başlıklı analizin spotunda “Türk piyasalarına ayak uydurmak çok zordur” ifadesi kullanıldı.

Çarşamba sabahı Türkiye’nin notunun yükseltilmesi üzerine borsa ve liranın güçlendiği, güven arttığını ancak 24 saat sonra FED’in karamsar tahminleriyle Türk piyasasındaki durumun tersine döndüğünü belirten gazete, “Oynaklık ve dış gelişmelere aşırı hassasiyetten oluşan bileşim, Türk ekonomisinin büyüme başarısının sürdürülebilirliği konusunda piyasalardaki devam eden belirsizliğe sesleniyor” yorumunu yaptı. Analizde şöyle devam edildi:

Reklam
Reklam

-“AVRASYA KAPLANINA İLİŞKİN KAYGILAR SÜRÜYOR”-

“Türkiye, 2011 yılının ilk yarısında Çin’i geride bırakarak G20 grubunun en hızlı büyümeyi elde etti ancak Avrasya kaplanına ilişkin kaygılar devam ediyor ve iktisatçıların gelecek yıldaki büyüme patikası ile ilgili beklentileri, keskin biçimde kutuplaşıyor.”

Gazete, IMF’nin, Türk ekonomisine ilişkin 2012 büyüme tahminini yüzde 2.5’ten yüzde 2.2’ye düşürdüğüne dikkat çektikten sonra “Artan sayıda iktisatçı da, dış rüzgarlar ve Türkiye’nin dayandığı döviz fonlarındaki hızlı bir çekilmenin ekonomiyi resesyona bile itebileceği tahmininde bile bulunuyor” diye yazdı.

-MERKEZE YAKIN İKTİSATÇILAR, KONTROLLÜ YAVAŞLAMAYA İŞARET EDİYOR”-

Bu tahminlerin ise, Merkez Bankası’na yakın bir grup iktisatçının görüşleriyle büyük bir tezat oluşturduğuna dikkat çeken WSJ, bu iktisatçıların, son verilerin “Türkiye’nin aşırı ısınmış iç talebini soğutacak ve hızlı genişleyen cari açığı daraltacak, kontrollü bir yavaşlamaya işaret ettiğini söyledikleri”ni kaydetti.

-“BÜYÜME TAHMİNLERİ YÜZDE 6 İLE YÜZDE 2 ARASINDA DEĞİŞİYOR”-

Reklam
Reklam

Analizde böylece, ekonomistlerin, 2012 büyüme tahminlerinin yüzde 6 ile yüzde 2 arasında değiştiğine de dikkat çekildikten sonra Global Source Partners’in iktisatçısı Murat Üçer’in “Halen sık rastlanmayan kutuplaşmış bir tartışma var. İnsanların işlerin nasıl gelişeceğine ilişkin çok farklı anlayışları var. Her şey ayarlama senaryosu ile ilgili, yani, ekonomistlerin Türkiye’nin yumuşak bir inişi sağlayabilip sağlamayacağı veya dış faktörlerden dolay bir düzeltme olup olmayacağıdır ki bu ise, çok çirkin olur” sözlerini aktardı.

-“ASIL MESELE, YAVAŞLAMANIN BOYUTU”-

WSJ, “O kadar farklı tahminler, Türkiye’nin ekonomik toparlanmasına ilişkin belirsizliğinin altını çiziyor” derken, Türkiye’de üretimde hızlı bir artış yaşandığını ancak Türk varlıklarında keskin düşüşlerin görüldüğünü kaydetti.

Bazı iktisatçıların, belirsizliğin, küresel kaygıların ve Türkiye’nin ekonomik dengesizliklerinin karışımından kaynaklandığını söylediklerini kaydeden WSJ, BGC Capital Partners’in Baş İktisatçısı Özgür Altuğ’un “Halen bildiğimiz tek bir şey var, bu da Türk ekonomisinin gelecek yıl yavaşlayacağıdır. Aslında ihtiyacımız olan da budur. Asıl mesele ise, bu yavaşlamanın boyutudur” değerlendirmesine de yer verdi.

Reklam
Reklam

-“EKONOMİ, KESKİN YAVAŞLAMAYA, RESEPSYONA DOĞRU GİDEBİLİR”-

WSJ, iç talebini yavaşlatmayı idare etmenin, Türk politika belirleyicileri için “kilit bir kaygı” olduğunu vurguladığı analizinde büyük cari açığa dikkat çektikten sonra Capital Economics’ten Neil Shearing’in görüşlerini de yansıttı.

Neil Shearing, “Türkiye’nin büyük cari işlemler açığı, iç talebi büyürken dış zayıflıklarını gidermeyi zorlaştıracak. Bu yüzden Türk ekonomisinin keskin bir yavaşlamaya, bir resesyona bile doğru ilerlemesi giderek daha olası gibi görünüyor” diye konuştu.

ANKA