WT'den Kıbrıs'ta 'kültürel soykırım' iddiası

Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümü kutlamaları sürerken "Neo Con"lara yakınlığıyla bilinin Washington Times gazetesinde, Kıbrıs konusunda Türkiye'ye ağır eleştirileri içeren ABD'nin Kıbrıs politikasına vuran bir makale yayınlandı. ABD'nin "Kıbrıs işgalinin sürmesine izin verdiği" öne sürülen makalede Kıbrıs'ta "kültürel soykırım" yapıldığı da iddia edildi.

Washington Times gazetesinde Kongre lobilerinden İnsan Hakları İçin Liderlik Konseyi adlı kuruluşun başkanı Kathryn Cameron Porter imzasıyla yayınlanan "Kıbrıs Çözümü, Lütfen" başlıklı makalede, 34 yıl önce eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in "Küçük ada ülkesinin bir parçasını Türkiye'ye teslim ettiği" öne sürdü. Yazıda, ABD'nin "Kıbrıs'ın işgali"nin sürmesine "izin verdiği" savına yer verildi.

Reklam
Reklam

Kuzey Kıbrıs'ta insan hakları ihlallerinin yaygın olduğu iddiasına da yer verildiği makalede, "ABD hükümeti, Kıbrıslıların acısında suç ortağı çünkü, hiçbir zaman durumu esasen ele almadı. Bu seçim yılında bizim yeni başkanımızın, demokrat olsun cumhuriyetçi olsun, Kıbrıs'taki durumu düzeltmesi şart" denildi.

Makalede ABD'nin yurt dışındaki prestijinin en düşük düzeye indiği bu dönemde ABD'li vatandaşları, Kıbrıs sorununa siyasi çözüm talep etmeye çağırılırken de, "Türkiye, dünyanın en askerleştirilmiş bölgelerinden biri olarak nitelendirilen bölgedeki komşusunu işgal etmeyi sürdürdükçe hiçbir zaman AB üyesi olamaz" iddiası da yapıldı.

ABD'nin dış politikasında "temel bir değişikliğin" şart olduğunun da belirtildiği makalede "ABD, insan haklarını savunurken Kıbrıs'ta kültürel soykırımın sürmesine nasıl izin veriyor?" diye yazıldı.

ANKA