"Ya Çıkarsa" Korkusu Kanserde Erken Teşhisi Engelliyor

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, vatandaşların "Ya çıkarsa" korkusu yaşamadan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) başvurarak kanser

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, vatandaşların "Ya çıkarsa" korkusu yaşamadan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) başvurarak kanser taraması yaptırmalarını istedi.

Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 5 yılda 9 bin 233 kişide kanser taraması yaptıklarını belirtti. Akgün, "Taramada, 15 hastada çeşitli kanser vakalarının ilerlemiş olduğunu tespit ettik. Bir erkek vatandaşımızda da meme kanserine rastladık. Bunun dışında başlangıç aşamasında çok fazla hastamız var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kanser hasta sayısının giderek arttığını ifade eden Akgün, şunları söyledi:

"Kanser, tedavisi zor ama erken aşamada yakalandığında çok kolay tedavi edilebilir. Özellikle bizim KETEM'de tarama yaptığımız kanser türleri, sık görülen tedavisi çok kolay olanlar. Ülkemizde maalesef bu kanserlerden hala ölümler var. Nedeni geç kalınması. Merkezde meme, rahim ağzı, prostat ve kolan kanseri taramaları yapıyoruz."

Türkiye'nin kanser taramasında gelişmiş ülkelerle aynı düzeyde olduğunu ancak halkın çok bilinçli olmadığını ifade eden Akgün, şöyle konuştu:

"KETEM'e vatandaşların şikayetleri olmadan başvurmalarını istiyoruz. Çünkü kitle büyüdükten sonra şikayet başlıyor. Oysaki biz büyüme aşamasında bulabiliriz. Küçük bir kitle hiç rahatsızlık vermez. Bu nedenle amacımız yaşı geldiği zaman tarama yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımız daha çok 'ben gitmezsem bir şey çıkmaz, kurcalatmayayım. Ya bir şey çıkarsa' diyorlar ve bu korkuyla gelmiyorlar. Biz vatandaşlarımızı taramalara bekliyoruz. Taramalar rahim ağzı kanseri için 30 yaşında başlıyor ve 65 yaşında bitiriliyor. Meme kanseri için 40 yaşında, prostat ve kolon kanseri için 50 yaşında taramalara başlanıyor. Fakat bizim için önemli olan kişisel risk faktörleri. Eğer ailesinde kanser varsa biz bu yaş guruplarını ona göre aşağıya çekebiliyoruz."

Reklam
Reklam

Akgün, yöntemlerin kolay olmasına karşın Türkiye'de tanıların konulduğunda geç kalındığını dile getirdi. Hastalığın ileri evrelerde tedavisinin zorlaştığını belirten Akgün, "Tarama ve eğitim çalışmalarımız sonucu insanlarımızın kansere karşı farkındalıkları artırılıyor ve erken tanıyla tedavileri sağlanıyor. Erken dönemde tespit ettiğimiz çok sayıda kanser vakalarımız var. Bu hizmetlerin tümü ücretsiz verilmektedir" diye konuştu.

-"Bir erkek hastamızda meme kanserine rastladık"-

Akgün, KETEM'e eşinin tavsiyesiyle gelen bir erkek hastada meme kanserine rastladıklarını söyledi.

"Hastalarımız arasında erkek meme kanseri de var" diyen Akgün, şunları kaydetti:

"Erkeklerde çok nadir gözükse de bizim tespit ettiğimiz bir kişi var. Meme kanseri, 99 kadında çıkıyorsa bir erkekte de rastlanabiliyor. Genetik geçişi çok önemli. Annenizde varsa sizde de olma olasılığı var. İnsanların ailesindeki hastalıklara karşı daha dikkatli olması lazım. Aslında bizim hedeflerimizden birisi de eğitimlerle alışkanlıklarımızı ve davranışlarımızı sağlıklı hale getirerek kanserin önüne geçmek. Çünkü çevresel faktörlerde çok önemli. Beslenmeniz ve fiziksel aktiviteniz geleceğinizi belirleyen en önemli davranıştır."

Reklam
Reklam

KETEM'lerin her ilde bulunduğunu belirten Akgün, kanserin en sık tütün kullanımı ve sigara içenlerde görüldüğünü ifade etti. Akgün, kötü beslenme alışkanlıklarının kanser vakalarına yol açtığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: