Kürt sorununun çözümü konusunda İmralı’da sürdürülen görüşmelerin, Abdullah Öcalan’ın cezasının bundan sonraki kısmını “ev hapsinde” sürdürmesi ısrarına kilitlendiği öğrenildi. Fiziksel koşullarının ve buna bağlı olarak sağlık durumunun kötüleştiğini söyleyen Öcalan, kalıcı ateşkes için “ev hapsi” konusunda ısrarcı bir tutum sergiliyor. Öcalan, uzlaşma sağlanamadığı takdirde Mart ayında devreden çıkmayı planlıyor.
NEFES ALAMIYORUM
Abdullah Öcalan ile devlet heyeti arasındaki görüşmeler zaman zaman 15 günde bir, zaman zaman da daha uzun zaman aralığına yayılarak sürdürülüyor. Vatan gazetesinin haberine göre; Devlet heyeti, Öcalan ile “ateşkesin kalıcı hale gelmesi”, “silahların kesin olarak bırakılması”, “ana dil serbestisi” ve “PKK’lılara af” taleplerini tartışıyor. Öcalan ile devlet heyeti arasında sürdürülen görüşmelerde şu ana kadar çözüme yönelik bir aşamaya gelinmedi. Öcalan görüşmelerde sık sık “cezaevindeki fiziksel koşullarının yetersizliğine” dikkat çekerek buna bağlı olarak “sağlık koşullarına” işaret ediyor. Nefes alıp vermekte zorlandığını, sağlık kontrollerinin yeterince yapılmadığını ve rutubetten kaynaklı olarak ciddi vücut ağrıları çektiğini anlatıyor.
ONLAR YETERLİ DEĞİL
Barış ve Demokrasi Partisi ile Başkanlığını Ahmet Türk’ün yaptığı Demokratik Toplum Kongresi’ni de Kürtlerin hak ve taleplerini dile getirme konusunda yeterli olamadıkları konusunda eleştiren Öcalan, devlet heyetine, sorunun “PKK’nın tasfiyesi” yolu ile çözüme gidecekleri yönünde endişe taşıdığını da ifade ediyor. Devlet heyetinin kendisinden talep ettiği çözümlerin gerçekleşmesi ve sorunun ülkede Türk-Kürt çatışması doğmadan çözümü için kendisinin “ev hapsine alınması” gerektiğini dile getiriyor.
MART'TA ATEŞKES BİTER
Öcalan, cezasını devletin belirleyeceği “güvenlikli bir yerde” çekmesi durumunda, PKK’nın ilk aşamada “kalıcı ateşkes” ilan edeceğini, ancak bu aşamadan sonra “silahların bıkarılmasına yönelik görüşmelere” başlanabileceğini de söylüyor. Geçen hafta avukatlarıyla yaptığı görüşmede “Bazı güven verici pratik adımlar atılmazsa”, PKK’nın geçen hafta ateşkesi bitireceğini açıkladığı Mart ayında “devreden çıkacağını” söyledi, “Güven kaybı ve ortamın gerginleşmesi ile birlikte seçim sürecine de sancılı bir şekilde de girilebilir” dedi.