Gezi Parkı’na polis baskını, günlerdir parktan canlı yayınlarla gelişmeleri aktaran dış basında “Flaş Haber” olarak duyuruldu.
İstanbul'da güvenlik güçlerinin Cumartesi gecesi Gezi Parkı'na bulunduğu müdahale Rusya'da da yankılandı. Rusya'nın Sesi, tazyikli su ve biber gazı kullanıldığı müdahale için "İstanbul'u yakıcı gaz sardı" derken "Yakıcı gazdan sadece üniversite öğrencileri değil, çocuklar ve ihtiyarlar da etkilendi" ifadelerini de kullandı.
Rusya'nın Sesi, polis müdahalesi için "yakıcı gazdan sadece üniversite öğrencileri değil, çocuklar ve ihtiyarlar da etkilendi. İnsanlar, bir yudum temiz hava solumak için polis kordonunu delerek olay yerinden uzaklaşmaya çalıştı. Müdahale sırasında yaralananlar için bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Çadırlarını bırakarak kaçan yüzlerce eylemci Elmadağ'daki Divan Otel'e sığındı" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Plastik mermilerin de kullanıldığı müdahale sırasında yaralanan eylemcilere, Divan Oteli'nin lobisinde tıbbi müdahale yapılırken dışarıda kalanlar polisin otele girmesini engellemeye çalıştı.
Çatışma bölgesinde ilk kez Kızılay ekipleri görev alarak otelin bodrumuna sığınan biber gazı mağdurlarını tahliye etmeye başardı. Tahliye ancak 3 saat sonra tamamlandı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi çalışanı Özgür Monkul, "Biber gazı, etki prensibi olarak kapalı alanda büyük sorun yaratır. Mekan içindeki oksijeni yok eder ve ölüme neden olabilir' diye anlattı."
Newsweek, yargı beklemeyi ve referandum yapmayı kabul eden Türk hükümetinin Gezi protestolarının karşısında tutumunu "yine" değiştirerek müdahale ettiği eleştirisinde bulundu. Müdahale sırasında bölgede olan muhabiri ise, "Protestocu mu, turist mi? ne olduğu belli olmayan, kollarında maske takılı küçük bir çocuğu olan bir anne, (Divan) otelin dışındaki kalabalık arasından fırlayarak kendisini bir taksiye attı. Gazdan etkilenmiş olan ve sadece bir tişört ve iç çamaşırı giyen 10 yaşlarındaki bir erkek çocuğu da, otelin içinden bir sedye ile çıkarılarak bir ambülansa götürüldü" dedi.
Gezi Parkı'nı boşaltmak üzere güvenlik güçlerince gerçekleştirilen müdahale Newsweek dergisinin internet sayfasında geniş bir biçimde yansıtıldı. Newsweek, yargı beklemeyi ve referandum yapmayı kabul eden hükümetin "yeniden" tutum değiştirdiğini öne sürdüğü haberinde müdahale sırasında bölgede bulunan muhabiri Mike Giglio'nun izlenimlerini yansıttı.
Mike Giglio, Mayıs sonunda Gezi Parkı'nı kurtarmak için bir oturma eylemini yapanlara sert polis müdahalesinin Türkiye'nin insanların son hatırladığı en büyük hükümet karşıtı gösterilerini tetiklediğini kaydetti.
"Ancak protestocular ile barışçıl bir mutabakata vardığı gibi gözüken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yine tutumunu değiştirdi ve polise parkı boşalttı" görüşünün dile getirildiği haberde daha önce de hükümetin protestolara yanıt olarak karşısında benimsediği yoldan geri döndüğünü savundu.
Newsweek muhabiri, hükümetin Gezi Parkı projesini yargı kararına kadar bekletmeyi ve yargının onay vermesi halinde bir referandum yapmayı kabul ettiğini belirterek müdahale hemen öncesi bölgedeki manzaları "Bu nedenle ki Park ve Meydan sadece protestocularla değil, alışveriş yapan, oldukça pahalı lokantalarda yemek yiyen, gezen turistler ve ailelerle dolu idi" sözleriyle yansıttı.
"BİR İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURDULAR"
Polis müdahaleye hazırlanırken göstericilerin parkın girişinde toplanarak "Hepimiz Taksim'iz, hepimiz direnişiz" sloganlarını söylediklerini, bir insan zincirinin oluşturulduğunu, kendilerinden polisi provoke etmek için herhangi bir şey yapmamaları istendiğini anlatan Giglio, polis ilerlerken kullanılan gaz ve tazyikli suyun park girişindeki göstericilerin azalmasına neden olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Geri kalanlar, polis protestocuların kurdukları çadırları indirirken şiddetli bir direniş göstermedi. Ben çevik kuvvet tarafından çadırından sürüklenen bir kadını gördüm."
Mudahale sırasında Gezi Parkı'nda bulunan diğer bazı kadınların feryalarını da yansıtan Giglio, gaz müdahalesinden Divan Oteli'nin de nasıl etkilendiğini anlattıktan sonra şunları da yazdı:
"Bu haber yazıldığında hem polis hem de göstericiler, otel girişimde toplandı. "Protestocu mu, turist mi? Ne olduğu belli olmayan, kollarında maske takılı küçük bir çocuğu olan bir anne, (Divan) otelin dışındaki kalabalık arasından fırlayarak kendisini bir taksiye attı. Gazdan etkilenmiş olan ve sadece bir tişört ve iç çamaşırı giyen 10 yaşlarındaki bir erkek çocuğu da, otelin içinden bir sedye ile çıkarılarak bir ambülansa götürüldü" dedi. (ANKA)
BBC, CNN International ve El Cezire gibi uluslararası televizyon kanalları, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın uyarısının ardından binlerce polisin 18 gündür göstericilerin kontrolündeki parka göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve TOMA’larla sert şekilde müdahale ettiğini bildirdi.
CNN operasyonun Erdoğan’ın İstanbul’da yapacağı mitingden hemen önce gerçekleştiğine dikkat çekerek, polis anonsuna rağmen binlerce kişinin meydandan ayrılmadığını belirtti.
BBC, polis operasyonunun ardından İstanbul’un birçok bölgesinde halkın pencerelerden ve balkonlardan tencerelere vurarak hükümeti protesto ettiğini bildirdi.
Haber ajansı Reuters, polislerin kampa girmesiyle yüzlerce kişinin kendilerini çevredeki sokaklara attığını, çok sayıda kişinin kustuğunu ya da baygınlık geçirdiğini aktardı. Haberde Erdoğan’ın konuşmasının hemen ardından gelen operasyonun sürpriz olduğu yorumu yapıldı.
AFP de polislerin Gezi Parkı’ndaki çadırları ve pankartları söktüğünü aktardı. AFP’ye konuşan bir gösterici, “Gaz maskelerimizi ve gözlüklerimizi aldılar ama hiçbir şey bitmedi. Çok öfkeliyiz. Dünya Tayyip’e karşı koyabildiğimizi gördü” dedi.
CORRİERE DELLA SERA : Taksim boşaltıldı. Polis, kalabalığa tazyikli su sıktı. Polisin, Gezi Parkı'nı eylemcilerden temizleme kararının ardından Türkiye yanıyor. Saldırı, parkta anneler ve çocukları da varken cumartesi akşamı aniden geldi. Polisler, gaz maskelerini taktıktan sonra megafonlarla derhal alanı boşaltmaları için uyardı. TOMA'lar önce Taksim Meydanı'nı temizledi ve halkı paniğe iterek, parktan kaçışmalarını sağladı. Birkaç dakika öncesine kadar neşe dolu olan yer, gazın etkisiyle ağlayan ve öksüren çaresiz insanların kaçışmasıyla kısa sürede insandan arınmış bir hale geldi. Polisler, çadırlar, revirler ve kütüphaneyi coplarla yıkarak, öfkesini kustu ve bir tür ütopya haline gelen o küçük dünyayı yerle bir etti. 2 doktor, polisin sıktığı suda kimyasal bir madde olduğunu iddia etti.
LA REPUBBLİCA: Türkiye, Gezi Park'a saldırı. Eylemciler gönderildi, kamp yerle bir edildi. Polis, akşam Taksim Meydanı'na baskın düzenleyip, göz yaşartıcı ve tazyikli suyla parkta barikat kuran göstericilere saldırdı. Çadırlar söküldü, onlarca yaralı ve gözaltı var. Ülke genelinden spontane eylem haberleri geliyor. Türk Başbakan Erdoğan, hükümet yanlısı miting sahnesinden, partisine yönelik bir komplodan bahsetmiş ve güç kullanımı konusunda tehdit etmişti. Erdoğan, kaslarını gösterdi. Ve akşam parka düzenlenen müdahale, tehdidin ne kadar ciddi olduğunu ortaya koydu. Eylemcilerin Twitter'dan paylaştığı fotoğraflara göre polis, çadırları ve gönüllü doktorların görev yaptığı kamptaki reviri coplarla yıktı.
ANSA: Türkiye, tansiyon yükseldi. Polis Gezi Park'a girdi. Polis buldozeri, genç eylemciler tarafından yapılan çadırları ya da 'özgürlükçü kaleyi' yerle bir etmeye başladı. Çevik kuvvet polisi, bu akşam kontrolü ele geçirdi. Gazetecilerin parka erişimi yasaklandı. Gece Ankara'da da çatışmalar oldu, polis Tunalı'daki barışçıl gösteriyi göz yaşartıcı gaz kullanarak vahşice dağıttı.
LA STAMPA: Polis, zorla Gezi Park'a girdi. Öfkeliler boşaltıldı Çok sayıda yaralı var. Erdoğan'ın sert yumruğu, polisin göz yaşartıcı gazlı baskını, aktivistlerin kampı yok edildi. Binlerce kişi Taksim Meydanı'na yürüyor. Polisin kullandığı tazyikli suda kimyasal madde iddiaları. Erdoğan'ın polise, Gezi Parkı'na müdahale emrinden sonra Türkiye'de tansiyon yine yükseldi. AB Bakanı Egemen Bağış, “Kim oraya yaklaşırsa, polis tarafından terörist olarak muamele görecek." Polisin sert müdahalesi eylemlerin tüm Türkiye'ye yayılmasını sağlamış ve 'isyan' Erdoğan'ın otoriter yönetimine karşı yapılan protestolara dönüşmüştü.