Yabancı diplomatlar Özbekistan'da

ANDİCAN (İHA) - Özbekistan yönetimi bugün, geçen hafta şiddet olaylarının yaşandığı bölgeye yabancı diplomatlar için bir tur düzenledi. Cuma günkü olaylarda, Özbekistan güvenlik güçlerinin kalabalığa rasgele ateş açması sonucu yüzlerce insan öldürmüştü.

Görgü tanıkları, geçen Cuma günü protesto gösterilerinin ve olayların yaşandığı Andican şehrinin doğusundaki bölgeye, sıkı korunan bir konvoyla 36 kadar diplomatın gittiğini bildirdi. Diplomatlar arasında ABD, İngiltere ve Fransa büyükelçilerinin de bulunduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Heyete eşlik eden 15 hükümet görevlisi arasında bulunan Özbekistan İçişleri Bakanı Zakir Almatov, gazetecilere, "Olayın barışçı göstericilere ateş açılması şeklinde meydana geldiğini söylemeye nasıl cesaret edersiniz? Olay, polis servisine yapılan vahşi bir saldırıydı" dedi.

İngiltere Büyükelçisi David Moran ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bizi, görmek istediğimiz bazı yerlere götürüyorlar. Ama gerçekçi olmalıyız; büyük bir delegasyon olarak böyle kısa bir turda hakikatlere nasıl ulaşabiliriz?" dedi.

30 kadar gazetecinin de yer aldığı grubun bir polis merkezini, bir hapishaneyi ve şehir merkezindeki bir askeri üssü gezdikleri kaydedildi.

Öte yandan, sıkı güvenlik önlemlerine rağmen gruba yaklaşan şehir sakinleri, "Niye çok geç geldiniz? Kadın ve çocuk cesetlerini görmek için daha erken gelmeliydiniz" diyerek tepki gösterdi.

Özbekistan Hükümeti olaylarda 169 kişinin öldüğünü bildirirken, yerel ve uluslararası insan hakları kuruluşları en az 745 kişinin öldüğünü belirtiyor.