"Yabancı doktor istihdam etme" tartışması

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı doktor eksikliğini gerekçe göstererek yabancı doktor istihdam etmek için yasal düzenleme hazırlığı yaparken, Türkiye'de toplam 617 hekimin hastanelerde değil idari görevlerde çalıştırıldığı ortaya çıktı.

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, özellikle büyük şehirlerdeki doktorlar, hasta tedavi etmek yerine İl Sağlık Müdürlüğü emrinde idari görevlerde istihdam ediliyor. Sadece İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde 152, diğer 11 büyük şehrin İl Sağlık Müdürlükleri'nde ise toplam 617 hekim idari görevde çalışıyor. 617 hekimin 103'ü İl Sağlık Müdür Yardımcısı olarak, 95'i şube müdürü olarak, 248'i grup başkanlıklarında, 171'i İl Sağlık Müdürlükleri'nin şubelerinde ve birimlerinde idari görev yapıyor. Hekimler en fazla İstanbul'da (152 hekim) idari kadrolarda görev yapıyor.

Reklam
Reklam

Diğer illerde ise durum şöyle:
"İzmir'de 102, Ankara'da 87, Bursa'da 47, Adana'da 38, Antalya'da 30, Mersin'de 21, Kayseri'de 35, Konya'da 47, Trabzon'da 31, Samsun'da 37 hekim idari görevli."
Bu hekimler herhangi bir sağlık kuruluşunda hasta muayene etmiyor. Sadece idari görevde hizmet veriyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hekimlerin istihdamında uygulanan yanlış politikaların çözülmesi gereken önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Kamuoyunda son günlerde ithal hekim ve buna bağlı olarak Türkiye'deki hekim açığı konusunun tartışıldığını hatırlatan Kahveci, "Fakat burada dikkatten kaçan bir konu hekimlerin uygun istihdam edilmemesi, yanlış uygulanan personel politikasıdır. Özellikle büyük şehirlerimiz de hekimlerimiz idari görevlerde çalıştırılarak mesleklerinin icra edememektedir. Araştırmamızda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Şubesinde 29 tane doktor arkadaşımız görev yaptığını belirledik. Direkt olarak sağlıkla ilgisi bulunmayan bir şubede bu kadar doktorun çalıştırılmasını anlamak mümkün değil. Bu rakam bile bize sağlıkta personel politikamızın acilen değişmesi gerektiğini gösteriyor. Hekimlerimiz Türkiye şartları göz önüne alınarak mesleklerini icra edecek şekilde bir dengeli olarak istihdama tabi tutulmalıdır. Böyle bir uygulamaya geçilirse hekim açığını kapatmak için ciddi bir adım atılmış olunacaktır. Yoksa hem hekim açığından dert yanıp hem de idari kadrolarda hekim çalıştırırsanız. Bırakın yurtdışını aydan bile hekim getirseniz hiçbir sorun çözülmez" diye konuştu.

Reklam
Reklam