Yabancı film Oscar'ına ilgi rekor düzeyde

Gelecek yıl dağıtılacak Oscar ödüllerine yabancı film dalında ilk kez 71 ülkeden yapımlar katıldı. Ama bu yılki ödülün sahibi İran, geçen ayki İslam karşıtı video filmi tartışması nedeniyle gönderdiği yapımı geri çekti.

Gelecek yıl dağıtılacak Oscar ödüllerine yabancı film dalında ilk kez 71 ülkeden yapımlar katıldı.

Ama 2012 başında "Bir Ayrılık" adlı filmle yabancı film Oscar'ını alan İran, İslam karşıtı video filmi tartışması nedeniyle gelecek yıl için gönderdiği yapımı geri çekti.

71 ülkenin adayı arasından beşi, 2013 Oscar'larında yarışmak üzere seçilecek.

Seçilen filmlerin hangileri olduğu 10 Ocak tarihinde Akademi Ödülleri adaylarının tümünün listesi yayımlandığında belli olacak.

Türkiye'de de "Can Dostum" adıyla gösterime giren Olivier Nakache'ın yönettiği Fransız komedi filmi "Intouchables" favoriler arasında sayılıyor.

Reklam
Reklam

Boyundan aşağısı felçli bir milyoner ile göçmen bakıcısı arasındaki ilişkiyi konu alan film Fransa'da büyük ilgi gördü. Öyle ki filmin şimdi bir de İngilizce uyarlamasının yapılması bekleniyor.

İran'ın protestosu

İran, Eylül ayında "Bir Kesme Şeker" adlı bir aile filmiyle katılmıştı. Ama katılmasının ertesi günü, yetkililer "Müslümanların Masumiyeti" adlı amatör videoyu protesto amacıyla filmi geri çektiklerini açıkladılar.

İran Kültür Bakanı Muhammed Hüseyni, bu filmin ABD'de yapılmış olması ve Oscar'ların da ABD'de verilmesi nedeniyle yarışmaya katılmayacaklarını söyledi.

İran 1990 yılından bu yana Oscar'lara düzenli olarak film gönderiyor. Bunlardan "Cennetin Çocukları" adlı film 1998'de ön elemeyi geçmiş, 2012'de de "Bir Ayrılık" bu daldaki Oscar'a layık bulunmuştu.

"Bir Ayrılık" çöken bir evliliğin öngörülemeyen sonuçlarıyla debelenen bir çiftin hikayesini anlatıyordu.

Diğer favoriler ve Türkiye

Bu yıl Oscar yetkilileri, Kenya'nın da ilk kez "Nairobi Half Life" adlı bir polisiye filmle katıldığını duyurdular.

Reklam
Reklam

Diğer aday adayları arasında bu yıl Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alan Avusturya yapımı "Amour" (Aşk) ve Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülüne layık görülen Güney Kore filmi "Pieta" da var.

2013'ün Şubat ayında düzenlenecek olan Oscar ödüllerine, Türkiye'den de "Ateşin Düştüğü Yer" adlı film gönderildi.

85. Akademi ödüllerine gönderilecek filmi seçen Sanatsal Etkinlikler Komisyonu örgütlerinden oluşan jüri , Labirent, Yeraltı, Entelköy Efeköy’e Karşı, Fetih 1453, Zenne Dancer, Lal Gece, Araf, Can, Ateş’in Düştüğü Yer, Devir, El Yazısı isimli filmler arasından, yönetmenliğini İsmail Güneş’in yaptığı Ateşin Düştüğü Yer isimli filmin aday olmasına karar verdi.

Filmin yapımcısı Baran Seyhan, konuyla ilgili olarak, “Filmimizin Oscar aday adayı seçilmesi Türkiye’de bu yıl çekilen en iyi film olduğu anlamına gelmiyor. Böyle bir anlam çıkarılmasını da istemiyoruz. Seçim komitesindeki arkadaşlar filmimizin diğerlerine göre farklı olduğunu düşündüler. Filmimizi yurt dışında ilk kez Montreal Film Festivali’nde tanıttık. Filmin sıcaklığı, herkesin ilgisini çekti. Oscar yolculuğunda bunun da etkisi olduğunu düşünüyoruz. Umarım Oscar ödüllerinde de insanların beğenisini kazanırız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam