Yabancı Gelinler, Türkçe Öğreniyor

Ülkelerinde tanıştıkları Türklerle evlenerek Sakarya'ya yerleşen Rusya, Bulgaristan, Ukrayna ve Endonezya asıllı kadınlar, Türkçe öğreniyor.

Ülkelerinde tanıştıkları Türklerle evlenerek Sakarya'ya yerleşen Rusya, Bulgaristan, Ukrayna ve Endonezya asıllı kadınlar, Türkçe öğreniyor.

Adapazarı Halk Eğitim Merkezi'nde açılan Türkçe kursuna yabancı gelinler ilgi gösteriyor. Haftada iki gün boyunca düzenlenen kursta Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Beyaz Rusya ve Endonezya'dan gelen 16 kadın Türkçe pratik yapıyor.

Rus asıllı Lilia Halis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesine çalışmak amacıyla gelen eşiyle evlendiğini ve Türkiye'ye yerleştiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkçe bilmediği için çeşitli zorluklar yaşadığını belirten Halis, "Çok iyi bir öğretmenimiz var. Hem Türkçe hem de Rusça biliyor, bizim için çok önemli" dedi.

Halis, haftada iki gün üç saat boyunca Türkçe dersi aldıklarını ifade ederek, hızlı konuşan Türklerin söylediklerini anlayamadıklarını kaydetti.

Halis, şöyle devam etti:

"Türkçe biraz zor ama yavaş yavaş öğreniyoruz. Konuşmaya ve yazmaya başladık. Türkçe'yi öğrenmek bizim için çok önemli çünkü derdimizi anlatmamız lazım. Dışarı çıktığımızda insanlarla anlaşamıyoruz. Dolmuşa binerken, doktorla konuşurken zorlanıyoruz sürekli.

Türkçe'yi öğrenmeye başlayınca hayat daha da kolaylaştı. Artık burada da arkadaşlarımız var. Onlarla rahat rahat anlaşabiliyorum. Türkçe'yi daha iyi konuşacağım."

-"Dışarıda kimseye sormadan gezebiliyorum"-

Rusya'dan gelen Nadezkala Özkaya da eşi ve akrabalarıyla vakit geçirerek Türkçesini geliştirdiğini aktardı.

Yeni bir dil öğrenmeye çok hevesli olduğunu vurgulayan Özkaya, "Geçtiğimiz yıldan beri burada yaşıyorum. Türkçe konuşmak benim için çok önemli. Burada da arkadaşlarım olsun istiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Rusça ve Türkçe'nin birbirinden farklı olduğuna işaret eden Özkaya, "Rusya'dan gelen bir insan için Türkçe zor. Artık eşimle Türkçe konuşabiliyorum ve ne dediğini anlayabiliyorum ama daha da sosyal olmaya başladım. Dışarıda kimseye sormadan gezebiliyorum" ifadesini kullandı.

-"Türkiye'ye adapte olmak için çok hevesliler'-

Kurs öğretmeni Mustafa Ölmez ise öğrencilerinin çok istekli olduğunu ve Türkçe'yi konuşmaya başladığını söyledi.

Ölmez, kursiyerlerin hepsinin evli olduğunu belirterek, "Yurt dışında Türklerle evlenen bayanlarımız eğitim alıyor. Eşim de burada ders alıyor" dedi.

Yabancı bir ülkede yaşamaları nedeniyle kursiyerlerin Türkçe'yi öğrenmesinin zorunlu olduğunu anlatan Ölmez, "Türkçe'yi eşleriyle daha rahat konuşabilmek için öğreniyorlar. Türkiye'ye adapte olmak için çok hevesliler. Böyle devam ederlerse Türkçe'yi çok iyi konuşacaklar."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: