Yabancı limanlardaki sorunlar

TRABZON (İHA) - Türk bayraklı gemilerin genel donanım ve personel eksikliği nedeniyle yabancı limanlarda mahsur kaldığı ve bunun da büyük ekonomik kayıplara neden olduğu belirtildi.

Son 3 yılda 260 Türk bayraklı geminin yabancı limanlarda mahsur kaldığı, bunun da yaklaşık 13 milyon dolar maddi kayba neden olduğu bildirildi. Türkiye Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Ali Kurumahmut, Türk bayraklı gemilerin kara listeden beyaz listeye geçmesini teminen 2004 yılında başlatılan eğitim ve denetim seferberliği sonucu büyük mesafeler kat ettiklerini söyledi. Kurumahmut, 2005 yılının ilk 8 aylık döneminde yurtdışındaki limanlarda Türk bayraklı 34 geminin mahsur kaldığını ve bunlardan 14'ünün İtalya limanlarında tutulduğunu kaydetti. Türk bayraklı gemilerin Paris MOU'nun siyah, beyaz ve gri listelerinde kara listenin en kötü seviyesinde yüksek riskli bayrak olarak gösterildiğini ifade eden Kurumahmut, "Türk bayraklı gemiler, öncelikli denetim listesinde yer alıyor. 2003'te Paris MOU kapsamında ülke limanlarında 151 gemimiz tutulmuştu. 2004 yılı başında 'kara listeden beyaz liste'ye parolasıyla yoğun eğitim ve denetim seferberliği başlattık. Önceleri 7 olan liman devleti kontrolü/PSC uzman sayısını 128'e çıkardık. Ulusal ve uluslararası kurslarda eğitilen bu uzmanlar, 29 uluslararası dolaşıma açık limanımızda çalışmaya başladı. Böylece 2003'te 151 olan tutulma sayısı 2004'te 75'e çekildi. 2005 yılında ise bu sayıyı daha aşağılara çekmek istiyoruz. Türk bayraklı gemiler daha çok genel donanım ve personel eksikliği yüzünden yabancı limanlarda mahsur kalıyor" dedi.

Reklam
Reklam

2004'ün Nisan ayında 11 gemi yabancı limanlarda tutulurken, bu yıl Nisan ayında yalnızca 2 geminin tutulduğunu kaydeden Ali Kurumahmut, "Tutulmalar yüzünden maruz kaldığımız navlun kaybı, 2003'te tutulan 151 gemide 818 kayıp günden 6 milyon 300 bin dolar olarak belirlendi. Navlun kaybı, 2004'te 75 gemide 463 kayıp gün hesabıyla yaklaşık 3 milyon dolar. 2005 yılının ilk 8 aylık döneminde ise 34 gemimiz tutulmuş, bunda da yaklaşık 4 milyon dolar maddi kaybımız oldu. Bu nedenle ilk hedefimiz önce gri listeye ve 2 yıl içinde beyaz listeye geçmek. 2005 yılında gemilerimizin Paris MOU ülkeleri arasında en çok İtalya, İngiltere ve Belçika'da tutulduğu görülüyor. Bu alanda uluslararası hukuk ölçüsünde karşılıklılık mütekabiliyet uygulamaya başladık. Objektif kriterler ölçüsünde gerçekleştirdiğimiz kontrollerde, Türk limanlarında 13 İtalyan gemisi tutuldu" diye konuştu.

Genel Müdür Kurumahmut, Akdeniz MOU (Paris Antlaşması) kapsamında Türkiye'de 592 geminin denetlendiğini de kaydetti.