Metin Faruk TAMER/ GAZİANTEP, Lise öğrencisi Hülya Kasematoğlu, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikasının eğitimini sürdürdüğü Amerika'da yanlış anlatılması üzerine İngiltereli, Alman, Çinli, Fransalı ve Amerikalı 20 arkadaşıyla bir araya gelerek 'Give A Hand' projesini geliştirdi. Öğrenciler, Türkiye’ye gelerek 300 bine yakın Suriyeli’nin yaşadığı Gaziantep’te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde derslere katılarak sığınmacılarla ilgili bilgi aldı. Öğrenciler daha sonra kentte barınan sığınmacılarla zaman geçirerek, onların yaşam koşullarını yerinde izledi. Suriyeli sığınmacılara sağlanan hizmetleri de gören öğrenciler, Türkiye’nin yaşanabilir bir ülkü olduğunu anlatmayı amaçlıyor.
Lise öğrencisi Hülya Kasematoğlu, Amerikalıların, Türkiye'ye yönelik bakış açısını değiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Ben Amerika’ya gittiğimde Suriye konusu hakkında insanlarla konuştuğumda çok yanlış bir bakış acısı vardı. Açık kapı politikası çok yanlış tanıtılıyordu. Ayrıca bu Türkiye’nin Ortadoğu bölümü çok yanlış tanıtılıyordu. Tehlikeli ve terör bölgesi olarak biliniyordu. Amerika’daki konsolosluklarda bile Türkiye’ye ve Gaziantep’e gelinmemesi ile ilgili haberler çıkıyordu. Ben bunu görünce çok rahatsız oldum. Ülkemin yanlış tanıtılması hem de arkadaşlarımın böyle yanlış perspektife inandığını görünce çok şaşırdım ve bunu değiştirmek istedim. Ben bunu geliştirmek için 'Give A Hand' adında bir proje geliştirdim. Bu proje ile de Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne geldim. Çünkü onların çok iyi Ortadoğu ve barış programı var ve onların bu programını gördükten sonra neden olmasın dedim. Çünkü Türkiye’deki üniversiteler böyle programlara fazla önem vermiyorlar. Bunu bulamıyoruz onun Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ne geldik ve onlarla bir ilki başardık. Türkiye’nin Suriye üzerindeki politikası hakkında, ben arkadaşlarımı buraya getirdim, onlar da görsünler. Programın sonuna doğru 5 tane kendimize kardeş seçtik. Bir yıl boyunca onların bütün eğitimle masraflarını karşılayacağız, onlara yardım edeceğiz. Çünkü onlar çalıştığımız desenin en berrak öğrencileri. Ama başka öğrenme şansları yok. O yüzden biz onlara yardım ederek onların abisi ablası olacağız ve onlara eğitim kokusunda gerçekten çok büyük destek vereceğiz" dedi.
Çinli öğrenci Cathy Wang ise, Suriye ile ilgili Türkiye'de bilgi sahibi olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
"Coğrafi olarak Suriye ve Türkiye’ye uzaktan olduğum için önceden Suriye hakkında çok bir bilgim yoktu. Basından dolayı ne olduğunu tam kavrayamamıştım. Öğrenmek istiyordum o yüzden bu programa geldim. Bu programda markette çalıştım, dersler aldım, Suriyeli çocuklarla oynadım. O yüzden gerçekten ne olduğunu öğrenmeye başladım. Gerçekleri öğrendim şuanda da Arapça öğreniyorum. Suriyeli insanlara yardım etmek istiyorum elimden gelen her şeyi yapacağız."
Amerikalı öğrencilerden Rachael Filzen de, ülkesinde Suriye ve Türkiye hakkında olumlu haberler duymadığını kaydederek, "Hülya bana programla ilk geldiğinde çok heyecanlıydım. Türkiye’ye gitme fırsatı ve bu zengin kültürü tanıma fırsatı benim ilgimi çekti. Gerçekten buraya gelip yardımda bulunmak istiyordum. Bu Suriyeli kardeşlerimizin yardımımıza çok ihtiyacı olduğunu bizi etkilediğini biliyordum. O yüzden bu programla bana gelince ben buraya geldim. Bu program benim bütün beklentilerimi karşıladı hatta üstüne bile koydu. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde aldığım dersler bizim gerçekleri görmemi sağladı. Bu program sayesinde Suriyeliler hakkında iyi bir bakış açısı kazandım” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz