Yabancı öğretim elemanlarına doğum izni

Yükseköğretim kurumlarında çalışan yabancı uyruklu öğretim elemanlarına, doğum ve süt izni hakları tanındı. Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı Çalıştırılması Esaslarına İlişkin Karar'da yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sözleşme ile çalıştırılan personelin yıllık izin süresi, emsali kadrolu öğretim elemanlarının izin süresiyle aynı kalırken, daha önce 30 günü geçmemek üzere verilen ücretli hastalık izni, doğum izniyle genişletildi. Buna göre, yabancı uyruklu sözleşmeli öğretim üyelerinden hamile olanlara doğum öncesi sekiz, doğum sonrası sekiz olmak üzere toplam 16 hafta süreyle doğum izni hakkı tanındı. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi sekiz hafta izin süresine iki hafta eklenmesi hükme bağlandı. Doğum öncesi üç hafta doğum izni kullananların, doğum öncesi kullanmadıkları doğum iznini doğum sonrası kullanmalarına da değişiklikle olanak sağlandı.

Reklam
Reklam

Bu sürenin sonundan başlayarak yabancı uyruklu öğretim görevlilerinin bir yıl süreyle ders görevi programı, günde bir buçuk saat süt izni kullanılabilecekleri şekilde yapılacak. Hastalık veya doğum izni sebebiyle ilgiliye 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca yapılacak geçici iş göremezlik ödeneği tutarının ise ilgilinin
aylık sözleşme ücretinden indirilmesine ilişkin değişikliğe de kararda yer verildi.

Aynı kararın bir başka maddesinde yapılan değişikliğe göre, daha önce yabancı uyruklu öğretim elemanlarının sosyal güvenlikleri sadece hastalık primi ödemeleriyle sağlanırken, bundan böyle yabancı uyruklular da tüm sigorta kollarına prim ödeyecek.