Yabancı Sermaye girişi

JP Morgan raporunda, Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki artıştan etkilendiğini ancak, Doğrudan Yabancı Sermaye girişindeki artışın bu etkiyi azalttığını bildirdi.

JP Morgan raporunda, Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki artıştan etkilendiğini ancak, Doğrudan Yabancı Sermaye girişindeki artışın bu etkiyi azalttığını bildirdi.

Türkiye'nin 2003 yılında petrolün variline 26.9 dolar, 2004'te 34.5 dolar ve 2005'de 50 dolar ödediğini ifade eden JP Morgan, ancak bunun ekonomiye etkisini pozitif olduğunu savundu. Hükümetin,petrol fiyatlarındaki artışı sübvanse etmek yerine bunu, nihai tüketiciye yansıtmasının vergi gelirlerini artırdığını belirtenJP Morgan, bunun enflasyonist etkisininde, verimlilik artışı,iç talebi azaltma ve özellikle TL'ni değerini artırma yöntemi ile azaltıldığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Petrol fiyatlarındaki artışın en büyük hasarı Cari İşlemler Dengesine verdiğini ve 2003 yılında GSYH'nin yüzde 3.4'ü seviyesindeki açığını 2004'te yüzde 5.2'ye ve 2005'de yüzde 6.3'e yükseldiğinidile getiren JP Morgan, 2006 yılınde petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte Cari İşlemer Açığı'nın GSYH'ya oranının yüzde 5.8'egerilemesini bekliyor.

JP Morgan, TL'nin değerlenmesinin ise Cari İşlemler Açığı'na bir etkisi olmadığını, 2003 yılından bu yana yüzde 14 değer kazanan TL'nin ihracat üzerindeki olumsuz etkisinn, verimlilk artışı ve düşük işçilik maliyetleri ile giderildiğini de vurguladı.

Türkiye'nin bu yüksek Cari İşlemler Açığını finanse etmekte zorlanmadığını aktaran JP Morgan, yerli yatırımcıların yurtdışındakiyatırımlarını ülkeye geri getirmelerinden, Irak ile yapılan kayıtdışı ticaretten ve kayıtdışı turizm gelirlerinden oluşan net hata noksan hesabının bu açığının finansmanına yardımcı olduğunu belirtti. Bunarağmen Türkiye'nin toplam finansman ihtiyacının 2003 yılındaki 3 milyar dolar seviyesinden 2005'de 17.7 milyar dolara yükseldiğini ifadeeden JP Morgan, 2006 yılında finansman ihtiyacının 17.5 milyar dolara gerilemesini beklediklerini kaydetti. Açığın finansmanında en önemli kaynaığın Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları olduğunu ifadeeden JP Morgan, Türkiye'ye olan sermaye akışından büyük bir patlama yaşanmadığını ancak, sermayenin kalitesini yükseldiğini belirtti. JP Morgan 2005 yılında Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımlarının, 6.6 milyar dolar ile rekor kırmasını beklendiğini vurguladı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: