İstanbul -(AA) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, yabancı sermaye konusunda bazı sektörlerde dikkatli olmak gerektiğini belirterek, ''Mesela finans sektörü... Tüm bankaların yabancılar tarafından satın alınmasını doğru bulmuyorum. Özellikle bir kriz anında, olumsuzluk anında çoğunluğunu Türk sermayesinin tuttuğu bir bankanın bulunması bence önemli'' dedi.
CNN Türk'te Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Derviş, Türkiye'nin artık orta gelirli bir ülke konumuna geldiğini, Macaristan, Polonya gibi ülkelerin Türkiye'den daha zengin olsa da tarım sektörü dikkate alınmadığında, sadece imalat ve hizmetler sektörü değerlendirildiğinde Macaristan ile Türkiye'nin aşağı yukarı aynı olduğunu söyledi.
Derviş, ''Dolayısıyla gelir düzeyimizde hala çok önemli olan tarım sektörünün yeterli ölçüde verimli olmaması, gelir ortalamamızı ciddi şekilde aşağı çekiyor'' dedi.
Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi ve Türk şirketlerinin yabancılara satılmasına ilişkin olarak da Derviş, bunun her yerde tartışılan bir konu olduğunu, hiçbir toplumun her şeyin yabancılar tarafından alınmasını çok hoş karşılamadığını ifade etti.
Bugünkü küresel ekonomide sermayenin alınıp satıldığına dikkat çeken Derviş, ''Eğer bu modelin içindeyseniz, (her şey Türk vatandaşlarının malı olsun) demek doğru bir şey değil'' dedi.
Üretime gelen, teknoloji getiren, Türkiye'nin dış piyasalarda daha fazla mal satmasını sağlayan yabancı sermayenin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Derviş, şöyle devam etti:
''Yabancı sermaye iş yaratıyor, iş alanı yaratıyor, üretim yaratıyor, ihracata yol açıyor. Dolayısıyla bu bence yararlı bir sermaye. Ama bazı sektörlerde de biraz dikkatli olmakta fayda var. Mesela finans sektörü... Tüm bankaların yabancılar tarafından satın alınmasını doğru bulmuyorum. Şimdi gönül istiyor ki biraz da Türk sermayesi burada güçlü olarak kalsın. Çünkü bankacılık çok hassas bir sektör. Özellikle bir kriz anında, bir olumsuzluk anında çoğunluğunu Türk sermayesinin tuttuğu bankanın bulunması bence önemli. Hiçbir toplum, finans sektörünün tümüyle yabancı sermayeye gitmesini kolay kolay kabul etmez. Bizim de kabul etmememiz gerekir. Ama bu noktaya gelmedik. Şu anda bir endişe, rahatsızlık duymamak gerekir. Yine de bu konuda da dikkatli olmakta yarar var.''
Derviş, sıcak paranın tehlike olmaya devam ettiğini, ancak Türkiye'ye gelen sermayenin sevindirici tarafının aşağı yukarı yarısının üretime gelmesi olduğunu söyledi.